Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Податкова служба України інформує

Дата: 05.08.2021 08:15
Кількість переглядів: 515

Фото без опису

Запорізькі підприємці використовують 1200 касових апаратів "у смартфоні"

Станом на початок липня 800 представників запорізького бізнесу підключили до фіскального серверу 1200 програмних реєстраторів розрахункових операцій. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов.

Керівник податкової служби регіону підкреслив, що касові апарати "у смартфоні" мають суттєві переваги порівняно з традиційними РРО. Вони надають можливість відправляти електронні чеки покупцям, вести облік товарів, формувати звітність за будь-який період, працювати в режимі офлайн, рахувати податки та знижки онлайн, сканувати штрих-код для отримання ціни товару з бази даних, фіксувати дату, час та деталі розрахункової операції, підключати ваги до РРО та інше.

Програмне забезпечення можна встановити на будь-який пристрій – комп'ютер, ноутбук, мобільний телефон або планшет тощо.

Також Роман Афонов зазначив, що запорізькі платники все частіше обирають онлайн формат для спілкування з органами ДПС. Так, за перше півріччя показник електронної звітності в області склав 81 відсоток. Податкова служба постійно працює над розвитком дистанційної взаємодії та удосконаленням Е-сервісів.

Платники податків можуть користуватися десятками електронних послуг та інформаційними ресурсами ДПС, серед них:

– https://tax.gov.ua (вебпортал ДПС України);

– https://cabinet.tax.gov.ua (Електронний кабінет платника);

– https://www.facebook.com/TaxUkraine (сторінка ДПС України у Facebook);

– https://zp.tax.gov.ua (субсайт Головного управління ДПС у Запорізькій області);

– https://www.facebook.com/tax.zaporizhzhya (сторінка Головного управління ГУ ДПС у Запорізькій області у Facebook);

– http://acskidd.gov.ua (Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг ІДД ДПС);

– https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy (програмне забезпечення для ПРРО);

– https://zir.tax.gov.ua (Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДПС).

 

 

Податкові Е-сервіси для запорізьких територіальних громад:

Доступ до інформації про сплачені податки

"Які онлайн послуги надає податкова?", "Як навчитися якісно та ефективно користуватися податковою інформацією в Електронному кабінеті?" – на ці та інші питання надали відповіді фахівці управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Запорізькій області під час вебінару для представників органів місцевого самоврядування. Захід проводився в рамках плану співпраці між податковою службою та територіальними громадами регіону.

Податківці продемонстрували покроковий алгоритм отримання окремих послуг в онлайн-режимі за допомогою Електронного кабінету платника, які у подальшому територіальні громади можуть використовувати у своїй діяльності. Зокрема, йшлося про направлення запитів, надання інформації щодо джерел доходів про суми нарахованих, сплачених податків, сум податкового боргу та надмірно сплачених сум.

Про інші можливості дистанційної взаємодії з органами ДПС йтиметься під час наступних вебінарів.

Підписуйтеся на нашу сторінку та слідкуйте за анонсами.

 

 

Більше тисячі роботодавців підвищили запоріжцям зарплати. Бюджети додатково отримали два мільйони гривень

Фахівці податкової служби регіону разом із представниками інших органів державної влади та місцевого самоврядування продовжують заходи з детінізації ринку праці та доходів запоріжців. У рамках плану спільних дій проводяться робочі групи, наради, виїзні сесії, на яких розглядається діяльність представників бізнесу, що своєчасно не виплачують зарплату або нараховують її у розмірі менше законодавчо встановленого.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, з початку року на засіданнях при державних адміністраціях заслухано керівників 434 компаній і установ. У результаті 336 суб'єктів господарювання підвищили рівень оплати праці, до бюджетів і соціальних фондів додатково надійшло 200 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та 240 тисяч гривень єдиного внеску.

До податкових органів на робочі групи та співбесіди запрошено 1077 роботодавців. На даний час 782 з них виконали доведені вимоги та збільшили розмір заробітних плат, завдяки чому скарбниці додатково отримали 900 тисяч гривень єдиного внеску та 700 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб.

Податківці провели аналіз та встановили, що основна питома вага в загальній кількості "мінімізаторів" трудових доходів припадає на підприємства торгівлі (23 відсотки) та промисловості (17 відсотків).

Нагадаємо, цього року мінімальна заробітна плата становить 6 тисяч гривень на місяць.

 

 

Дванадцять тисяч запорізьких платників отримали у податковій службі електронні ключі

За сім місяців фахівці запорізьких підрозділів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС видали 27700 кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, з початку року електронні ключі отримали 12 тисяч платників.

Керівник податкової служби області зазначив, що на даний час 126 тисяч представників бізнесу та мешканців регіону користуються сервісами Електронного кабінету платника. Саме електронні ключі надають доступ до повного функціоналу Е-кабінету ДПС та інших державних і приватних цифрових систем.

Для отримання електронних довірчих послуг необхідно ознайомитися з інформацією для користувачів та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками заповнення на сайті КНЕДП ІДД ДПС: http://acskidd.gov.ua.

Також нагадаємо, платники можуть самостійно формувати нові сертифікати. Для цього необхідно завантажити програму або виконати декілька процедур в онлайн-режимі: http://acskidd.gov.ua/manage-certificates.

Цей сервіс доступний для користувачів, які мають:

– чинні сертифікати (приміром, до закінчення строку чинності яких залишилося декілька днів);

– незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);

– особистий ключ, доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

 

 

Курорт-2021: Податківці донарахували порушникам 29 мільйонів

З початку проведення операції "Курорт-2021" фахівці податкової служби регіону перевірили 154 об'єкта торгівлі у місцях масового відпочинку на узбережжі Азовського моря. За виявлені факти недотримання норм податкового законодавства порушникам було донараховано 29 мільйонів гривень, зокрема, підприємцям Запорізької області – понад 3 мільйони, платникам із інших регіонів – 25 мільйонів 677 тисяч гривень.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, найчастіше податківці виявляли факти торгівлі без касових апаратів – 84. Також встановлено 83 порушення програмування РРО, 37 випадків торгівлі підакцизними товарами за цінами, нижче мінімальних, 42 факти не підтвердження походження товару. Крім того, 17 кафе працювали без статусу об'єкта громадського харчування, у 7 випадках алкоголь і тютюн реалізовувалися без відповідних ліцензій тощо.

Наприклад, в одному з кафе у Приморську алкогольні напої продавалися без зазначення коду УКТЗЕД та через програмний РРО, який не був відображений у ліцензії. До того ж, власники закладу не оформили двох працівників та порушили ведення обліку товарів за місцем їх реалізації.

А в барі на базі відпочинку Приморська алкогольними напоями торгувала неповнолітня особа, ще двоє співробітників працювали без трудових договорів, а в асортименті були тютюнові вироби без акцизних марок.

Наголошуємо, за діяльність без реєстраційних документів, не оформлення співробітників, проведення розрахункових операцій без РРО, безліцензійну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним передбачені значні штрафні санкції.

 

Звільнення від сплати єдиного податку в карантин закінчилось

Законом України від 4 грудня 2020 року № 1072 передбачені пільги для фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку першої групи.

Так, платники єдиного податку першої групи тимчасово звільнялись від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень - травень 2021 року (крім випадків порушення умов застосування першої групи платників єдиного податку) (п. 529 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Тобто, єдиний податок «спрощенці» першої групи могли не сплачувати за грудень 2020 року та з січня по травень (включно) 2021 року.

У травні закінчились  преференції для платників єдиного податку першої групи.

З червня 2021 року єдиний податок сплачується на загальних підставах.

Звертаємо увагу платників єдиного податку першої групи на необхідності своєчасної сплати єдиного податку  шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця відповідно до п.295.1 ст.295 Податкового кодексу України.

 

 

Добровільно задекларувати активи можна буде вже з 1 вересня

21 липня 2021 року набрав чинності Закон від 15.06.2021 № 1539-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

 Закон визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

 Громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори, до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

 Подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи.

Наразі фахівці ДПС активно задіяні у розробці проєкту наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання».

 

 

Хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням з 1 вересня?

21 липня 2021 року набрали чинності окремі норми Закону України  від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», відповідно до якого внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України в частині проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Так, скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є чи були платниками податків.

Декларантами не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).

Декларантами не можуть бути особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України "Про санкції".

 

 

Використання РРО: зміни до змісту розрахункових документів

До Положення про форму та зміст розрахункових документів РРО внесено зміни наказами МФУ:

 

- від 18.06.2020 № 306 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13»,

 - від 18.06.2021 № 329 «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів».

Зміни стосуються реквізитів фіскальних касових чеків на товари (послуги), що створюються та друкуються РРО та програмними РРО.

Отже, до 01.08.2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких перебували у Державному реєстрі РРО до набуття чинності Наказу № 306, проте не перебували на обліку у органах ДПС, обов’язково мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) для можливості виконання вимог щодо форми і змісту розрахункових документів/електронних розрахункових документів, які формують РРО.

РРО мають бути доопрацьовані для можливості відображення у касових чеках:

- найменування суб’єкта господарювання;

- заокруглення суми до сплати;

- зазначення валюти операції;

- найменування платіжної системи.

В зв’язку з прийняттям Наказу № 329 до 01 жовтня 2021 року РРО мають бути доопрацьовані для можливості відображення у касових чеках:

- значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

 

 

Програмні РРО: одночасне використання електронної печатки та/або електронного підпису на декількох ПРРО

 

Чинним законодавством не передбачено обмежень щодо кількості електронних печаток під час їх реєстрації суб’єктом господарювання, який має декілька програмних РРО.

При застосуванні електронної печатки суб’єкта господарювання на ПРРО фіскальним сервером ДПС не встановлено обмежень її використання кількома ПРРО одночасно.

При цьому за допомогою одного сертифіката електронного підпису можна працювати одночасно тільки одному касиру на одному ПРРО.

Тобто, у разі одночасного використання суб’єктом господарювання декількох ПРРО, необхідно мати відповідну кількість зареєстрованих касирів стосовно яких були подані повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.

 

 

Скористайтесь новою рубрикою на вебпорталі ДПС «Інформаційні повідомлення про відкриті дані»

 

ДПС оприлюднено та здійснюється постійне оновлення 46 наборів даних у формі відкритих даних, які закріплені за Службою відповідно до  постанови КМУ від 21.10.2015 № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».

Для зручності користувачів відкритих даних на вебпорталі ДПС створено рубрику «Інформаційні повідомлення про відкриті дані» у розділі «Для громадськості» - «Публічна інформація», https://tax.gov.ua/dlya-gromadskosti/dostup-do-publichnoi-inform/informatsiyni-povidomlennya/.

У ній розміщуються всі інформаційні повідомлення з питань відкритих даних, що дозволить користувачам вебпорталу ДПС здійснювати пошук інформаційних повідомлень з вказаної тематики з відображенням історичних даних, зокрема, повідомлень, які були оприлюднені декілька місяців потому або у минулих роках.

На сьогодні у новоствореній рубриці розміщено повідомлення з питань відкритих даних ДПС починаючи з серпня 2019 року.

 

Користуйтесь послугами Контакт-центру ДПС

Контакт-центр ДПС надає відповіді на звернення фізичних та юридичних осіб у телефонному режимі, електронною поштою, з використанням автовідповідача та чату в месенджерах.

Суб’єкти господарювання та громадяни також мають можливість скористатися Базою знань – автоматизованою базою уніфікованих відповідей на запитання фізичних та юридичних осіб. Її розміщено на вебпорталі ДПС у розділі «Запитання-відповіді з Бази знань» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР).

Відвідувачі порталу можуть у будь-який зручний час самостійно знайти відповіді на питання, які їх цікавлять.

Приєднатися до чатів ДПС можна:

- з вебпорталу Державної податкової служби України, розділ «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» https://tax.gov.ua/;

- з сайту Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (скорочено ЗІР) https://zir.tax.gov.ua/, або його мобільної версії.

 

 

Отримання податкового номера на дітей через електронний кабінет

Щоб зареєструвати дитину в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (Державний реєстр), засобами Електронного кабінету один із батьків може подати в електронному вигляді заяву для реєстрації в Державному реєстрі (присвоєння податкового номера) на дітей.

У приватній частині Електронного кабінету (режим «ЕК для громадян») можна подати заяву за формою № 1ДР (Облікова картка фізичної особи – платника податків (1ДР)) з використанням кваліфікованого електронного  підпису.

До заяви необхідно додати:

-  скановану копію свідоцтва про народження дитини,

- скановану копію документа, що посвідчує особу одного із батьків (якщо в документах, що посвідчують особу, відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія, який імплантовано у зазначені документи, необхідно додати документ про реєстрацію місця проживання/перебування).

При поданні заяви за формою № 1ДР засобами Електронного кабінету обирається податковий орган, де один із батьків бажає отримати Картку платника податків.

Результат опрацювання заяви відображається в Електронному кабінеті «Відповідь № 2 Фінальна».

Отримання Картки платника податків здійснюється в ЦОП податкової служби з пред’явленням:

- свідоцтва про народження дитини,

- документа, що посвідчує особу одного із батьків (якщо в документах, що посвідчують особу, відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія, який імплантовано у зазначені документи, необхідно додати документ про реєстрацію місця проживання/перебування).

 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу "InfoTAX".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь