Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

ЗВІТ ПРО РОБОТУ КЗ «ЦЕНТР КУЛЬТУРИ ТА ДОЗВІЛЛЯ» НОВОУСПЕНІВСЬКОЇ ТГ ЗА ТРАВЕНЬ МІСЯЦЬ

Дата: 07.06.2021 10:32
Кількість переглядів: 266

Фото без опису

Дуже швидко промайнув останній місяць весни – травень. Місяць багатий на різноманітні свята.  Багато народів світу зберігають приємну традицію святкувати початок травня, відзначаючи його гуляннями на свіжому повітрі з розвагами. В сиву давнину початок місяця був веселим студентським святом із своєрідними цікавими традиціями. Зокрема, викладачі навчальних закладів повинні були спеціально до травневих свят написати п’єси. А потім усі студенти разом зі своїми вчителями здійснювали виїзд на природу та організовували вистави. Козацька старшина вітали студентів гостинцями задля «слави та з метою розвитку премудростей наукових». Ці гуляння молоді супроводжувалися спільним приготуванням «похідної їжі», гучними піснями, веселими танцями та музикою. Жалкую, що ця весела молодіжна традиція загубилася в марафоні часу.

Травень багатий на розважальні свята, але ж на заваді до сих пір стоїть, як вкопаний, коронавірус. Тому працівники культури Новоуспенівської ТГ розпочали роботу в травні з відеопривітання до Великодня. Бажали миру, здоров’я, щастя, добра, тепла, наснаги, усмішок та світлих днів!  До цього свята був об’явлений та проведений конкурс «Великодній кошик», переможцем якого став жіночий вокальний колектив із села Запоріжжя «Зоряночка». Цікавий майстер – клас з виготовлення Великоднього дерева провела бібліотекар с.Веселе Світлана Іванченко. Із захопленням оглядали Великоднє дерево і відвідувачі Центру культури в с.Новоуспенівка, змайстроване Юлією Долгополовою і дітьми молодшої групи танцювальної студії «Грація».

76 років йде по землі переможна весна 1945 року. 8-9 травня мешканці сіл нашої громади відзначили покладанням квітів на Братських кладовищах та могилах учасників Другою світової війни. Перемога над нацизмом – епохальна подія світової цивілізації, яка об’єднала народ перед обличчям спільної біди. «Ми пам’ятаємо» - такий девіз онлайн – концерту, в якому прийняли участь всі заклади культури та аматори. В бібліотеках, на книжкових виставках зібрано матеріал про Україну в часи лихоліття.

В цьому році на день 9 травня припало улюблене свято всіх дітей будь –якого віку – «День Матері». В онлайн- режимі вітали єдиних, мудрих і люблячих, ніжних і турботливих своїх матусь, зичили добра, тепла і многії літа.

20 травня весело і різнокольорово йшла по землі українська Вишиванка. Свято великої любові, свято доброго і щедрого серця, свято – гордість за свій народ. Позитиву, одержаного в цей день від добрих і усмішливих людей вистачить, мабуть, до наступного року. Флешмоб до дня Вишиванки пройшов в селищі Таврія, привітання підготували і працівники Запорізького старостинського округу, керівництво громади також прийняли участь у вишиваному флешмобі, відеопривітання звучали від працівників культури села Веселе та від новоствореного вокального колективу «Веснянка» села Новоуспенівка. Тематичний концерт пройшов в селі Запоріжжя та селі Новоуспенівка «Мені пасує Україна». В кожній бібліотеці громади було оформлено виставки мистецтва народних умільців з вишивки. Майстрині сіл люб’язно надали роботи, які перехоплювали подих від краси, незвичності та рідкісного таланту. Дякуємо всім за збереження традицій, за творчість і любов до мистецтва.

В травні відзначили 150 річчя від дня народження українського письменника, громадського діяча В.С. Стефаника. Літературна виставка про життя і творчість письменника оформлено в бібліотеці села Матвіївка, фотовиставка діє в бібліотеці села Веселе. В бібліотеці села Новоуспенівка бажаючі знайомилися з виставкою «Реабілітовані історією», де зібрано матеріал про жертв політичних репресій у Запорізькій області.

Таким насиченим на дати був травень. Попереду  немало роботи, багато планів і надій. Будемо працювати! 

 

Олена Ярош,

бібліотекар с.Новоуспенівка


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь