Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

БІЛИЙ ТИЖДЕНЬ

Дата: 26.04.2021 10:31
Кількість переглядів: 228

Фото без опису

Білий, або чистий тиждень – це останній тиждень перед Великоднем.

За традицією український люд у Страсний понеділок прибирав свою оселю — фарбував, мив, чистив. У понеділок, особливо для жінок, день починався рано, ще до сходу сонця мати будила дочок, і вони, вмившись, починали порядкувати, змащувати жовтою глиною долівку на призьбі, потім мили ладу (скриня на одяг), лавиці, стіл, двері, чистили вікна тощо. Після обіду йшли на город, аби до живного четверга посіяти все насіння.

У вівторок жінки золили, прали, прасували білизну. Якщо була гарна погода, виносили на двір все: постіль, покривала та інший текстиль. Також у вівторок готували до свята святковий одяг. Чоловіки тим часом оглядали поля й заготовляли дрова для випікання пасок.

Середа була днем своєрідного завершення найважливіших робіт: у середу під вечір слід було упоратися з городом, навести лад у хаті, прибрати її зовні. Увечері починали причиняти тісто для пасок, дівчата вибирали яйця для писанок, готували віск, кіцку (писало), природні барвники. Хлопці ж прибирали подвір’я, складали дрова, звільняли двір від всякого мотлоху тощо.

Найважливіший день – чистий четвер. Четвер – день Таємної вечері Ісуса Христа з апостолами, день зради Іудою Спасителя.

Чистий четвер символізує очищення, весняне оновлення людини та всього, що її оточує. Це, свого роду, очищення від усього, що  пов’язане з минулим роком, зимою, будь-якими поганими спогадами. За легендою, до сходу сонця в чистий четвер ворон носить своїх воронят до річки купати. Якщо людина встигне цього ранку випередити ворона та скупатися раніше від воронят то вона не матиме проблем зі здоров’ям протягом усього майбутнього року. Цього ж дня старі люди радять підстригати дітей, мовляв, тоді голова не болітиме. Господині в чистий четвер готують сіль до великоднього застілля: загортають дрібку солі у чисту ганчірку та кладуть у піч. Коли ганчірочка повністю згорить, сіль слід зібрати та сховати до Великодня.

У страсну п’ятницю не можна в жодному разі шити, рубати дрова, працювати сокирою, а можна тільки готувати їжу. У п’ятницю господині випікають великодні паски.

 За народними повір’ями, крашанки треба готувати саме в суботу, оскільки в цьому разі вони дуже гарно і довго зберігаються.

Протягом всього Білого тижня висівали зернові культури. Вважається, що урожай буде дуже багатий.

Тож, готуймося до Великодня і будьмо здорові!

 

КЗ "Центр культури та дозвілля"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь