Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Питання та відповіді

Дата: 15.01.2021 11:00
Кількість переглядів: 119

Реалізація Програми житлових субсидій, як адресної соціальної допомоги населенню при зростанні вартості житлово – комунальних послуг

Як давно існують житлові субсидії та скільки сімей в області користувались і користуються ними?

Програму житлових субсидій було впроваджено у 1995 році в зв’язку з різким підвищенням у той час вартості житлово – комунальних послуг. Слід відмітити, що пік звернень за субсидіями спостерігався у 1996 році, коли щомісячний показник отримувачів дорівнював майже 173 тисячам сімей, тобто, близько 30% з числа зареєстрованих.

Подальша стабілізація економіки держави і зростання матеріального рівня життя населення позначились на кількості звернень за житловими субсидіями. Цей показник впродовж трьох останніх років становив щомісячно в середньому до 30 тис. сімей, або 4,7 % від загальної кількості.

Зокрема, в області станом на 01.01.2021 кількість отримувачів житлових субсидій становить 134,1 тисяч сімей.

  • Питання:

Чи не сприятиме отримання житлової субсидії сім’єю неекономному використанню послуг. В тому сенсі, що їх все рівно буде оплачено за рахунок державних коштів?

Житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів житлово-комунальних послуг і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тобто, розрахунок субсидії для відшкодування вартості житлово-комунальних послуг здійснюється виходячи з місячної вартості зазначених послуг у межах соціальних нормативів, середньомісячного сукупного доходу сім’ї та обов’язкової частки плати (ця величина визначається для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу сім’ї, кількості членів домогосподарства та сукупного доходу на одну особу).

  • Питання:

Чи впливає на право отримання субсидії форма власності на житло?

Ні. Не впливає. Положенням передбачено, що житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку).

За рішенням комісії при місцевих органах виконавчої влади (далі - комісія) житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору наймання (оренди) житла, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору наймання (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами. У такому разі склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії.

Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії у вищенаведених випадках приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

  • Питання:

Куди і які документи подавати для призначення субсидії?

Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи - за фактичним місцем проживання):

заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі за формою, встановленою Мінсоцполітики;

декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формою, встановленою Мінсоцполітики (далі - декларація);

довідки про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення у порядку, встановленому цим Положенням. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;

копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);

договір наймання (оренди) житла (у разі наявності).

  • Питання:

Чи впливає отримання субсидії на право власності і право розпоряджатися своїм житлом?

Ні, не впливає. Субсидія - це адресна соціальна допомога, яка не підлягає поверненню. Власник (співвласник) житла, який отримував житлову субсидію, має право офіційно заповідати, успадковувати житло, обміняти або продати його.

  • Питання:

При виникненні яких обставин надання субсидії може бути припинено?

Слід зазначити, що спрощення порядку надання населенню житлових субсидій не позбавляє громадян відповідальності за достовірність інформації, яку вони надають органам, що призначають субсидії.

Надання раніше призначеної субсидії припиняється, якщо громадянами свідомо подано недостовірні дані про їх доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію і визначення її розміру, внаслідок чого була надміру перерахована субсидія. Сума надміру виплаченої субсидії має повертатись громадянами до бюджету.

У разі отримання інформації про відключення за адресою домогосподарства надання комунальної послуги, внаслідок наявності заборгованості за її сплату.

Окрім цього, надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється у разі, якщо громадянин не виконує забов`язання за договором про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Також надання призначеної житлової субсидії припиняється за особистою заявою її отримувача, або у разі виникнення обставин, що унеможливлюють її отримання (переїзд, смерть одинокої особи).

  • Питання:

Якщо сім’ї призначена субсидія і в процесі її отримання зросла вартість послуг, тарифи; як мають діяти в цьому випадку власники житла?

Механізм перерахунку субсидій залишився без змін.

У разі зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію, перерахунок субсидій у межах встановленого терміну її призначення, відповідно до п.92 діючого Положення, проводиться без звернень громадян, в інших випадках – за особистим зверненням громадян.

У разі затвердження нових тарифів і цін на житлово – комунальні послуги субсидії призначаються протягом трьох місяців з часу підвищення розміру платежів.

Звертаємо увагу, що при призначенні житлової субсидії навіть на незначну суму, наприклад 5 – 10 гривень отримувати її доцільно, оскільки при підвищенні тарифів, яким би значним воно не було, розмір обов’язкової плати для сім’ї, на період отримання субсидії, залишиться незмінним.

  • Питання:

Чи розповсюджується право на отримання житлових субсидій на осіб, які не мають громадянства України?

Так, розповсюджується, якщо вони є власниками житла і зареєстровані у офіційному порядку за місцем проживання в Україні.

  • Питання:

Чи підпадають під дію Програми субсидій діти, які залишились без батьків?

Так, цим дітям може бути призначена субсидія. За нею повинен звернутися опікун дітей. Субсидії отримають діти за конкретною адресою і офіційний опікун ( бабуся або інша особа) - теж, за своїм місцем реєстрації.

  • Питання:

В зв’язку з деякими коментарями у населення може виникнути хибна думка, що житлові субсидії будуть надаватись всім бажаючим легко, без будь - яких умов. Поясніть, хто не зможе отримати вказану допомогу?

Субсидія не призначається у разі якщо:

1) загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

2) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа).

При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу.

Наявність (відсутність) у власності зазначених осіб транспортних засобів зазначається у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;

3) у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (далі - особи, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії), і в цьому періоді:

за інформацією Державної податкової служби України, Пенсійного фонду України, у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або

нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або

ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (крім військовослужбовців, а також осіб, щодо яких наявна заборгованість роботодавця із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, або осіб, які відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Житлові субсидії у вищенаведеному випадку, призначаються, якщо особи, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії, протягом такого періоду:

навчалися за денною формою навчання у закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої освіти, вищої освіти або зареєстровані у службі зайнятості як безробітні і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості;

отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особами з інвалідністю I і II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомогу по безробіттю, допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до статті 47-1 Закону України “Про зайнятість населення”;

4) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла (в тому числі понаднормової площі житла у випадку, зазначеному у пункті 10 цього Положення) та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати перевищує 50 тис. гривень;

5) структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (крім заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, а також заборгованості, що виникла у зв’язку з тим, що управитель, об’єднання, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ “Ощадбанк” (його установами) для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі).

Відповідна норма не застосовується під час призначення субсидії громадянам на наступний період у разі, коли Мінсоцполітики не забезпечено фінансування житлових субсидій таким громадянам у грошовій формі.

У разі коли, за даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, виконавцем послуги з постачання та розподілу природного газу всупереч рішенням зазначеної Комісії щодо заборони під час здійснення комерційних розрахунків за використаний побутовими споживачами природний газ приводити об’єми такого газу у відповідність із стандартними умовами відповідні нарахування проведено, заборгованість за таким виконавцем не враховується;

Житлова субсидія у вищенаведеному випадку призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців з початку такого сезону, в іншому випадку - з місяця, що настає за тим, в якому до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

6) громадянин не повернув надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди її одержання на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або не сплачує суми до повернення, визначені відповідним структурним підрозділом з питань соціального захисту населення;

7) у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які, за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря, осіб, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).

  • Питання:

Чи враховує нормативно – правова база, яка регулює надання житлових субсидій особливі обставини в окремих сім’ях, можливість отримати цей вид соціальної допомоги як виключення?

В окремих випадках субсидії можуть призначатися за рішенням районних, районних у містах державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворюються.

Рішення про призначення (не призначення) субсидій у таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально – побутових умов сім’ї.

Положення про комісії затверджують органи, які їх утворили.

Субсидію можливо призначити через комісію за особистою заявою у випадках:

  • на збільшену норму житла ;

  • при наявності працездатних осіб, які не працюють;

  • у разі здачі житлового приміщення у найм або в оренду;

  • у разі придбання приміщення (будинку);

  • при наявності у володінні автомобіля, транспортного засобу (механізму);

  • коли сім’ї, які протягом року перед зверненням за призначенням субсидії придбали або оплатили послугу на суму, яка на час звернення перевищує 50 тис. гривень;

  • індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, але вони сплачують вартість житлово – комунальних послуг;

  • при наявності осіб, які перебувають в трудових відносинах, але не мають доходів.

  • інші випадки.

  • Питання:

З якого часу призначається житлова субсидія? Як власники житла можуть отримати цю соціальну допомогу, якщо з поважних причин не встигли подати заяву і документи ?

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня;

на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.

Якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому нараховано пільги, але не раніше місяця подання заяви.

Для внутрішньо переміщених осіб житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається за рішенням комісії з місяця звернення до кінця опалювального сезону.

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Якщо громадяни, що перебувають у складних життєвих обставинах, не змогли звернутися за призначенням житлової субсидії протягом двох місяців від початку опалювального (неопалювального) сезону, житлова субсидія може бути призначена з початку сезону (але не раніше дня виникнення права на житлову субсидію) за рішенням комісії у разі, коли таке звернення надійшло в будь-який місяць до закінчення сезону.

Рішення комісії про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь