Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Що таке патронатна сім’я і як стати патронатним вихователем

Дата: 23.11.2020 10:00
Кількість переглядів: 277

 Фото без опису

Що таке патронат над дитиною?

Це підтримка сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Тобто, патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, що має мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Такі діти не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію.

За цей час органи опіки та піклування повинні провести роботу з батьками дитини і визначити, де їй буде краще, при цьому можливість повернути дитину до батьків має бути пріоритетом в роботі з сім’єю. Наприклад, якщо треба привести помешкання до ладу, якщо потрібно — допомагають з працевлаштуванням, працюють із залежними від шкідливих звичок та хвороб, якщо є бажання батьків змінитися.

Коли сім’я вийшла з проблемної ситуації, тоді дитина повертається у родину. Якщо не вдається дійти позитивного результату, далі розглядаються питання про влаштування її у прийомні родини, усиновлення.

Головною метою патронату над дитиною є забезпечення захисту її прав, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Сьогодні в Новоуспенівській ОТГ працюють над виявленням таких дітей та наданням соціальних послуг 2 фахівці із соціальної роботи. Вони тримають на контролі близько сорока неблагополучних сімей. Слід розуміти, що вилучення дитини з сім’ї не є пріоритетом соціального працівника, біологічна сім’я – головне. Однак, коли обставини стають катастрофічними, то слід діяти на благо дитини.

На жаль, в Новоуспенівській ОТГ така соціальна послуга, як патронатна сім’я, не набула популярності. На сьогоднішній день немає жодної родини, котра виявила бажання це робити. В ідеалі громада має мати одну патронатну сім’ю.

Відразу зауважимо для бажаючих проявити свої батьківські почуття: патронат над дитиною – не для вас. Патронатний вихователь повинен любити прийняту на час дитину, але не прив’язуватися до неї і вести себе з дитиною так, щоб він теж не прив’язався, бо розрив сформованих відносин – стрес для дитини при передачі в іншу сім’ю. Але проблема в тому, що дитина і за день звикає, якщо їй добре. Саме тому вимоги до патронатних вихователів дуже серйозні.

Патронатні батьки не замінюють дітям рідних. Їх завдання – допомогти діткам впоратися зі стресом, поки біологічні  батьки проходять реабілітацію.

Патронатним вихователем можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;  мають житло (власне, орендоване чи на правах користування); не мають судимості; стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей; зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі; пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі у Запорізькому обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Термін перебування дитини під патронатом має бути максимально використаний для подолання наслідків.

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат.

За детальною інформацією щодо запровадження патронату в Новоуспенівській ОТГ звертайтесь до служби у справах дітей або відділу із соціальної роботи Новоуспенівської ОТГ.

Адреса: с.Новоуспенівка, вул.Шевченка, 19

Телефон: (06136) 76-5-31

Електронна адреса: socrabota_otg@ukr.net

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь