Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Фіскальна служба України інформує!!!

Дата: 11.11.2020 16:25
Кількість переглядів: 147

Фото без опису

Суб’єкти малого підприємництва поповнили бюджети Мелітопольщини та Веселівщини  більше ніж на 128 мільйонів

 

За десять місяців поточного року мелітопольські та веселівські суб'єкти малого підприємництва сплатили до місцевих бюджетів 128 мільйонів 133 тисячі гривень єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 1 мільйон 521 тисячу або на 1,2 відсотки.

Зокрема, платники м. Мелітополя відрахували до місцевої скарбниці 85 мільйонів 130 тисяч, Мелітопольського району - 27 мільйонів 247 тисяч та  Веселівського району – 15 мільйонів  756 тисяч гривень єдиного податку.

Основними платниками єдиного податку залишаються фізичні особи - підприємці, надходження від них склали 88 мільйонів 647 тисяч, сільгоспвиробниками сплачено 25 мільйонів 402 тисячі  та 14 мільйонів 84 тисячі перерахували юридичні особи.  

Єдиний податок займає друге місце за доходами бюджетів громад. Так, лише у жовтні платники - спрощенці спрямували до місцевих скарбниць більше 20 мільйонів гривень.

 

 

Бюджети Мелітопольщини та Веселівщини отримали більше 88 мільйонів гривень плати за землю

 

            Мелітопольські та веселівські власники та орендарі земельних ділянок за січень - жовтень цього року спрямували до місцевих бюджетів 88 мільйонів 394 тисячі гривень. Показники аналогічного періоду минулого року перевищено на 4 мільйони 84 тисячі гривень, або на 5 відсотків. За інформацією начальника Мелітопольського відділу податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДПС у Запорізькій області Валерія Літинського, землекористувачі-юридичні особи спрямували до місцевих бюджетів 51 мільйон 257 тисяч, фізичні особи – 37 мільйонів 137 тисяч гривень.

Зокрема, до бюджету м. Мелітополя сплачено 43 мільйони 954 тисячі, скарбниці Мелітопольського та Веселівсього районів поповнились від сплати за землю на 25 мільйонів 928 тисяч та на 18 мільйонів 512 тисяч гривень відповідно  . 

Слід зазначити, що орендна плата за користування землею та земельний податок є одними з вагомих джерел наповнення бюджетів Мелітопольщини та Веселівщини та у жовтні 2020 року землекористувачами та землевласниками до скарбниць громад перераховано 8 мільйонів 234 тисячі плати за землю, що на 1 мільйон 41 тисячу або на 14,8 відсотків перевищує минулорічну сплату.   

 

 

Запорізьке комунальне підприємство ухилилось від сплати 6,7 мільйона гривень податків

 

Працівники податкової міліції Запорізької області під процесуальним керівництвом Запорізької обласної прокуратури закінчили досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом умисного ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору службовими особами комунального підприємства Запорізької області.

Встановлено, що з січня по липень 2017 року вони відображали у податковій звітності завищені показники щодо фактичної сплати податків і зборів, що призвело до ненадходження до бюджету коштів на загальну суму 6,7 мільйона гривень.

У жовтні 2020 року до суду направлено обвинувальний акт відносно колишнього головного бухгалтера. Завдяки вжитим заходам підприємство частково відшкодувало завдані державному бюджету збитки у розмірі 680 тисяч гривень.

 

 

Запорізькі податківці провели 73 антикорупційні заходи

 

У січні-жовтні співробітники підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції податкової служби Запорізької області розглянули 14 повідомлень стосовно можливого недотримання норм антикорупційного законодавства працівниками органів ДПС області.

За цей час проведено три службові перевірки щодо причетності посадових осіб служби до вчинення правопорушень, пов'язаних з корупцією. У результаті викладена інформація знайшла своє підтвердження. За одним фактом матеріали були направлені до спеціально уповноваженого суб'єкта у сфері протидії корупції.

Для працівників служби організовано 13 тематичних лекцій та співбесіди з 60 кандидатами, які претендували на зайняття вакантних посад категорії "Б" та "В" у ГУ ДПС у Запорізькій області, з метою виявлення обставин, що можуть перешкоджати їх призначенню. Також майбутнім податківцям наголосили на необхідності дотримання вимог Закону України "Про запобігання корупції".

Крім того, фахівці відділу з питань запобігання та виявлення корупції надають індивідуальні консультації для співробітників, під час яких роз'яснюють положення антикорупційного законодавства.

Нагадаємо, інформацію про корупційні правопорушення та про факти недотримання правил етичної поведінки з боку працівників ДПС можна повідомляти на електронну адресу zp01.corruption@tax.gov.ua або за телефоном: (061) 219-05-21.

 

 

З 1 січня 2021 року запроваджуються нові акцизні марки

 

Постановою Кабінету Міністрів №1037 "Деякі питання маркування марками акцизного податку тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах" затверджені:

- нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів;

- зразки марок акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва;

Також внесені зміни до постанови КМУ від 27.10.2010р. №1251 "Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів".

Нові марки акцизного податку запроваджуються з 1 січня 2021 року.

З Постановою КМУ від 29.10.2020р. №1037 (опублікована в газеті "Урядовий кур’єр" 03.11.2020р. №213) можна ознайомитись за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-markuvannya-markami-akciznogo-podatku-tyutyunovih-virobiv-i-ridin-shcho-vikoristovuyutsya-v-elektronnih-sigaretah-i291020-1037.

 

Нагадаємо, кожен споживач може самостійно перевірити легальність акцизної марки на підакцизному товарі. В Електронному кабінеті платника діє зручний сервіс "Пошук марки акцизного податку": https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark.

 

 

Вихідна допомога при виході на пенсію: чи буде оподатковуватись?

 

Ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих)  у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (п.167.1 ст.167 ПКУ).

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п.п. 14.1.48 ст. 14 ПКУ).

Перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Винятки, передбачені зазначеним пунктом не поширюються на виплату грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію.

Отже, вихідна допомога у зв’язку із звільненням працівника, в т. ч. при виході на пенсію, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% на загальних підставах.

 

 

Куди подавати декларацію (звіт) і сплачувати податок при зміні суб’єктом господарювання адміністративного району


У разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання – платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (п. 10.13 розд. X «Порядку обліку платників податків і зборів», затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 № 1588).

У такому випадку одночасно із зняттям з обліку юридичної особи (крім юридичних осіб, які включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій) або підприємця за основним місцем обліку, здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку.

До закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

У контролюючому органі за неосновним місцем обліку платник податків сплачує всі податки та збори, які згідно із законодавством мають сплачуватись на території адміністративно-територіальної одиниці, що відповідає неосновному місцю обліку, щодо таких податків подає податкові декларації (розрахунки, звіти) та виконує інші обов’язки платника податків, а контролюючий орган стосовно платника податків здійснює адміністрування таких податків, зборів (п. 7.3 розд. VII Порядку № 1588).

Починаючи з 01 січня наступного року, платник податків подає податкові
декларації (розрахунки, звіти) та виконує інші обов’язки платника податків до контролюючого органу за новим місцезнаходженням (місцем проживання), (основне місце обліку).

Отже, у разі зміни суб’єктом господарювання місцезнаходження (місця проживання), пов’язаного зі зміною адміністративного району, подання податкової декларації (звітів) здійснюється за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) (неосновне місце обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 01 січня наступного року – за новим місцезнаходженням (місцем проживання) (основне місце обліку).

При цьому,для юридичних осіб, які не є суб’єктами господарювання відповідно до норм Господарського кодексу України; відокремлених підрозділів юридичної особи; осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, сплата податків та подання звітності, здійснюється за новим місцезнаходженням (місцем проживання) з дати взяття па облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання).

 

 

Якщо необхідно надіслати до ДПС заяву, скаргу, пропозицію або запит на отримання публічної інформації

 

  • Пропозиції, заяви, скарги від громадян надсилаються на електронну скриньку ДПС zvernennya_dps@tax.gov.ua – у вигляді сканкопій чи фотокопій письмових звернень з підписом заявника із зазначенням дати та місця проживання (реєстрації).

Підпис громадянина в електронному зверненні може бути відсканованим, сфотографованим. Також ДПС опрацьовуються електронні звернення громадян, підписані із застосуванням кваліфікованого електронного підпису.

Звернення від юридичних осіб та самозайнятих осіб приймаються на електронну адресу ДПСpost@tax.gov.ua.

  • Письмовий запит на отримання публічної інформації надсилається за формою, що розміщена на офіційному вебпорталі ДПС у розділі «Публічна інформація» - Форма для подання запиту https://tax.gov.ua/priymalnya-gromadyan/dostup-do-publichnoi-inform/formi-zapitu-na-informatsiyu/429621.html.Форма для подання запиту на отримання публічної інформації, що знаходиться у володінні органів Державної податкової служби, затверджена наказом МФУ від 09.07.2020 № 405.

Електронна адреса ДПС для подання запиту на отримання публічної інформації: publicinfo_dps@tax.gov.ua.

На електронну адресу publicinfo_dps@tax.gov.ua не надсилаються пропозиції, заяви, скарги громадян, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, самозайнятих осіб, а також питання щодо практичного використання окремих норм податкового законодавства, питання з роз'яснення прав та обов'язків платника єдиного внеску.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь