Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Легалізація зайнятості населення та заробітної плати - один з важливих факторів соціальної стабільності в суспільстві

Дата: 31.01.2020 08:23
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

Мелітопольське управління Головного управління ДПС у Запорізькій області нагадує, що офіційне укладання трудових відносин - основа соціальної захищеності кожного працюючого.

Відповідно до норм Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII із змінами та доповненнями працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Роботодавець до початку роботи найманого працівника зобов’язаний повідомити органи ДПС за місцем обліку суб’єкта господарювання як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Обов’язок з подання повідомлення поширюється виключно на трудові відносини – коли з працівником укладається трудовий договір. Форма повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджена  постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413, її можна завантажити в "Електронному кабінеті платника" за кодом F3001001.

Є кілька способів подачі повідомлення:

- засобами електронного зв'язку з використанням електронного ключа;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше, ніж із п'ятьма особами.

Разом з тим, повідомлення до ДПС про прийняття працівника на роботу не надається, якщо:

- з фізичною особою укладається договір цивільно-правового характеру;

- власник виконує функції з управління підприємством;

- фізична особа працює на громадських засадах;

- стажист навчається у роботодавця на підставі договору про стажування, який є різновидом договору цивільно-правового характеру (без укладення трудового договору);

- працівника поновлено на попередній роботі за судовим рішенням;

- працівник виходить з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки без збереження заробітної плати, оскільки на період відпустки дія трудового договору не припиняється.

 

При виплаті заробітної плати суб’єкти господарювання – юридичні та фізичні особи повинні враховувати, що її розмір не може бути менше мінімальної (у 2020 році – 4723 грн), на зарплату нараховується ЄСВ (22%), з неї утримується ПДФО (18%) та військовий збір (1,5%).

 

Звертаємо увагу на те, що згідно з вимогами  доручення Прем'єр-міністра України від 22.01.2020 №2313/0/1-20 представниками податкової служби Запорізької області спільно з іншими контролюючими органами та органами місцевого самоврядування вживатимуться заходи щодо детінізації зайнятості.

У випадку ігнорування вимог трудового законодавства до керівників підприємств і приватних підприємців будуть застосовані штрафні санкції.

Кожен нелегальний працівник «обійдеться» роботодавцю у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. До того ж, сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю, тобто і роботодавці, і наймані працівники мають розуміти, що легалізації праці та заробітної плати альтернативи немає.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь