Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Мелітопольське управління фіскальної служби у Запорізькій області інформує!

Дата: 22.08.2019 08:15
Кількість переглядів: 296

Фото без опису

Запорізькі активісти і податківці обговорили шляхи боротьби з незаконним продажем алкоголю

У Запоріжжі відбулася зустріч представників громадських організацій та фіскальної служби Запорізької області. Основною темою заходу, ініційованого місцевими активістами, стали питання виявлення і припинення діяльності незаконних пунктів продажу алкоголю на території м. Запоріжжя.Під часобговорення представники організацій повідомили про свою діяльність з протидіїнелегальній реалізації підакцизних товарів, наголосили на готовності активноспівпрацювати з фіскальною службою та звернулись до керівництва ГУ ДФС уЗапорізькій області з пропозицією об'єднати зусилля з виявлення та ліквідаціїтіньових точок, які продають споживачам фальсифікат.Позиціюфіскальної служби висловили в. о. начальника ГУ ДФС у Запорізькій областіСвітлана Гаврилова, начальник оперативного управління ГУ ДФС у Запорізькійобласті Богдан Красюк та керівники структурних підрозділів служби, якіповідомили про функції, повноваження і порядок здійснення органами ДФС контролюв сфері обігу підакцизних товарів.У ході зустрічісторони визначили напрями діяльності у межах чинного законодавства, що регулюєроботу правоохоронних органів, контролюючих структур, органів місцевої влади тагромадських організацій, щодо протидії нелегальному продажу алкогольноїпродукції. Крім того, запорізькі активісти і податківці окреслили перші крокиспівпраці.

На Запоріжжі кількість податкових перевірок скорочено на 16 відсотків

Аудитори фіскальної служби Запорізької області з початку року провели 615 перевірок, зяких 81 планову, 304 позапланові та 230 фактичних. Як підкреслив в. о.начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько,кількість перевірочних заходів порівняно з минулим роком скорочено на 116 або16 відсотків.

За результатами аудиту до бюджету донараховано податкових зобов'язань в сумі 256 мільйонівгривень, що на 48 відсотків більше, ніж за сім місяців 2018 року. З цієї сумиплатники узгодили близько 98 мільйонів або понад 38 відсотків.

У сферіфінансової і зовнішньоекономічної діяльності перевірено 60 компаній, Завиявлені порушення вимог податкового та валютного законодавства донарахованосанкцій у розмірі 9,6 мільйона гривень, з яких на даний час сплачено 1,8мільйона. Також зменшено від'ємне значення об'єкта оподаткування податком наприбуток на 24,1 мільйона.

З питаньдотримання митного законодавства організовано 19 невиїзних документальнихперевірок, за результатами яких суб'єктам ЗЕД донараховано 2 мільйони 760 тисячгривень митних платежів, що вдвічі більше, ніж торік.

Крім того,фахівці підрозділів аудиту провели 279 заходів контролю в сфері готівковихоперацій. За недотримання касової дисципліни та інші порушення власникамгосподарських об'єктів донараховано 3,9 мільйона гривень, що на 1,1 мільйонабільше, ніж за аналогічний період 2018 року. Станом на перше серпня порушникивже перерахували до бюджету 3 мільйони 368 тисяч гривень.

Закористування природними ресурсами запорізькі підприємства сплатили чвертьмільярда гривень

За сім місяцівпоточного року на Запоріжжі за спеціальне використання води та надр до бюджетівусіх рівнів надійшло 256 мільйонів гривень.

Як повідомив в.о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько,запорізькі підприємства з початку року спрямували 150,6 мільйона гривень рентноїплати за користування надрами, що на 26,3 мільйона або на 21 відсоток більше,ніж торік. З цієї суми до держбюджету перераховано майже 104 мільйони, домісцевих – 46,6 мільйона.

Найбільші платежізабезпечили суб'єкти господарювання Василівського та Михайлівського районів –132,8 мільйона, Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів – 4,4мільйона, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 4,1 мільйона, м.Запоріжжя – 3,6 мільйона, м. Токмак, Токмацького і Чернігівського районів – 2,3мільйона, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 1,3мільйона тощо.

На даний час натериторії регіону діють 570 підприємств-платників рентної плати за користуваннянадрами.

Крім того, відспецвикористання води бюджети отримали 105,4 мільйона гривень плати, у томучислі, до державної казни сплачено близько 58 мільйонів – до місцевих скарбниць– 47,4 мільйона. Усього в Запорізькій області зареєстровано 519 суб'єктівгосподарювання-водокористувачів.

НаЗапоріжжі виявлено 114 фактів порушень митних правил

Упродовжсічня-липня співробітники Запорізької митниці зафіксували 114 випадківнедотримання митного законодавства. За даними фактами заведені справи пропорушення митних правил на загальну суму 54,1 мільйона гривень.

З початку рокумитники розглянули 36 матеріалів, за результатами яких на правопорушниківнакладені штрафи на суму 2 мільйони 544 тисячі гривень.

За цей же чассудовими органами розглянуто 37 справ. За рішеннями суду конфісковано предметівправопорушення загальною вартістю 1 мільйон 645 тисяч гривень, що на 216 тисячбільше, ніж торік, а також накладені штрафи на суму 5 мільйонів 895 тисяч.

Нагадаємо,громадяни, які перетинають митний кордон України та суб'єкти господарювання, якіздійснюють зовнішньоекономічну діяльність, можуть отримати актуальну інформаціющодо митних правил, відстежити онлайн час очікування у митних пунктах пропуску,а також дізнатися про митне оформлення поставок. Така можливість реалізована у розділі "Митне оформлення" вебпорталу Державноїфіскальної служби України: http://sfs.gov.ua/baneryi/mitne-oformlennya.

Винагородаза цивільно-правовим договором. Як оподатковувати податком на доходи фізичнихосіб і ЄСВ?

Суми винагород таінших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умовцивільно-правового договору (контракту) включаються до складу загальногомісячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

При нарахуваннідоходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконанняробіт (надання послуг) база оподаткування податком на доходи фізичних осібвизначається як нарахована сума такої винагороди (ставка податку на доходифізичних осіб - 18%).

Отже, базаоподаткування податком на доходи фізичних осіб дорівнює нарахованим сумам такихвинагород, до яких застосовується ставка 18%.

Платникамиєдиного внеску є роботодавці, які використовують найману працю фізичних осіб,зокрема, за цивільно-правовими договорами (п.1 частини першої ст. 4 Закону від08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державнесоціальне страхування»).

http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2464-17

Базою нарахуванняєдиного внеску для роботодавців є сума винагороди фізичній особі за виконанняробіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини першоїст. 7 Закону № 2464).

Отже, роботодавціза виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договораминараховують єдиний внесок на суму винагороди (доходу) за ставкою 22%.

Якщо дохід увигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру не перевищуєрозміру мінімальної заробітної плати, єдиний внесок нараховується виходячи зрозміру єдиного внеску 22% на фактично нараховану винагороду.

Якщо працівниквиконує роботу (надає послуги) відповідно до цивільно-правового договору заосновним місцем роботи, то до бази нарахування єдиного внеску за звітний місяцьвключається як заробітна плата, так і сума винагороди. Якщо база нарахуванняєдиного внеску буде меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то єдинийвнесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставкиєдиного внеску у розмірі 22%.

Зазначена нормапередбачена п.п. 164.2.2ст. 164, п. 167.1 ст. 167Податкового кодексу.

Податковунакладну, яка не надається покупцю, несвоєчасно зареєстровано в ЄРПН. Якінаслідки?

Порушенняплатниками ПДВ граничного строку реєстрації податкової накладної та/аборозрахунку коригування в ЄРПН тягне за собою накладення на платника, на якогопокладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі від 10 до 50%.

 При цьомузазначений штраф не застосовується до податкової накладної, яка не надаєтьсяпокупцю, складеної на постачання товарів/послуг для операцій які:

- звільнені відоподаткування;

- оподатковуютьсяза нульовою ставкою.

Крім того, у разі відсутності реєстрації протягом визначеного строку,податкової накладної (розрахунку коригування) в ЄРПН, що зазначена уподатковому повідомленні-рішенні, складеного за результатами перевіркифіскального органу, тягне за собою накладання штрафу в розмірі 50% сумиподаткових зобов’язань з ПДВ, зазначеної у такій податковій накладній, або відсуми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання, якщо податкову накладну нескладено.

 Але вказанийштраф не застосовується до податкової накладної, яка не надається покупцю,складеної на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені відоподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

Отже, за порушення термінів реєстрації податкових накладних/розрахунківкоригування в ЄРПН, штрафні санкції не застосовуються до податкових накладних,що не видаються покупцю та складені на постачання товарів/послуг, які звільненівід оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою.

Зазначена норма передбачена п. 120-1.1, п.120-1.2 ст. 120-1.1; п. 201.10 ст.201 Податкового кодексу.

Порядокведення книги обліку доходів (витрат) підприємцями-платниками єдиного податку

Платники єдиногоподатку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичніособи - підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходівшляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Записи у Книзідоходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід,зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або якіотримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Підприємці -платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть облікдоходів та витрат.

Записи у Книзідоходів та витрат виконуються за підсумками робочого дня, протягом якогоотримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платникаподатку та/або отримано готівкою, фактично безоплатно отримано товари (роботи,послуги) та понесено витрати, зокрема, оплачені придбані товари (роботи,послуги), виплачена заробітна плата, сплачено єдиний внесок назагальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.

Для реєстраціїКниг такі платники єдиного податку подають до фіскального органу за місцемобліку примірник книги, у разі обрання способу ведення  книги у паперовому вигляді.

Дані Книгизаповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку длязаповнення податкової декларації платника єдиного податку.

Книга зберігаєтьсяу платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якомуздійснено останній запис.

Форми та порядокведення книги обліку доходів платників єдиного податку 1-ї і 2-ї груп таплатників єдиного податку 3-ї групи, які не є платниками ПДВ, та книги облікудоходів і витрат для платників єдиного податку 3-ї групи, які є платникамиПДВ,  затверджені наказом МФУ від19.06.2015 № 579.

Зазначена нормавизначена п.п. 296.1.1 ст. 296 Податкового кодексу України.

Дляотримання інформаційних послуг звертайтесь до Контакт - центру ДФС

Суб’єкти господарюванняможуть отримати інформаційно-довідкові послуги в режимі оnline, зателефонувавшидо Контакт-центру ДФС за номером телефону:

0 800501 007.

Дзвінкибезкоштовні з стаціонарних телефонів, з мобільних телефонів - за тарифамиоператорі вмобільного зв’язку.

Інформаційно-довідковіпослуги надаються з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі).

Контакт-центр ДФСнадає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань оподаткування,митної справи, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальнестрахування та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено наДФС, а також щодо роботи Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД ДФС.

Крім того можливонадіслати запитання/повідомлення на електронну адресу idd@sfs.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь