Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

В ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ РОЗПОВІЛИ ПРО МОЖЛИВІ РЕАКЦІЇ НА ВАКЦИНУ ПРОТИ COVID-19

Дата: 17.02.2022 08:30
Кількість переглядів: 184

На ранковому брифінзі щодо ситуації з поширенням коронавірусної інфекції та станом вакцинальної кампанії директор Департаменту охорони здоров’я Олексій Кулинич розповів про можливі реакції на вакцину проти COVID-19.

За офіційними даними, вакцинація проти COVID-19 допомагає людям розвинути імунітет до вірусу. Організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист.

Можливі такі реакції:

  •  почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції;

  •  лихоманка чи озноб;

  •  головний біль, біль у м'язах чи суглобах, біль у животі;

  •  збільшені лімфатичні вузли;

  •  нудота;

  •  втомлюваність;

  •  безсоння;

  •  запаморочення.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями. До лікаря потрібно звертатися, якщо виникли наступні симптоми: судоми, втрата свідомості, блювання, висип на тілі, сильний біль, температура понад 38 C, сплутаність мови. Важливо не пропустити розвиток іншого захворювання, яке співпало в часі з вакцинацією і потребує своєчасного надання допомоги. Медичні працівники, до яких звернулись пацієнти зі скаргами на свій стан здоров’я протягом 30 днів після щеплення, мають продовж 48 годин повідомити про це Державний експертний центр через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду (АІСФ). Інформацію про погіршення самопочуття після вакцинації може надсилати й сам пацієнт, - зазначив Олексій Кулинич.

Також фахівець розповів, що знеболювальні препарати, вжиті після щеплення, не знижують ефективність вакцини. Вони взагалі не впливають на її дієвість. Більшість експертів сходяться на думці, що для полегшення дискомфорту після вакцинації можна безпечно приймати знеболювальні препарати або засоби для зниження температури, як-от ацетамінофен або ібупрофен. Перед вакцинацією такі ліки вживати не потрібно.

Директор Департаменту охорони здоров’я зазначив те, що немає жодних досліджень, які б свідчили про те, що жінки мають сильніші реакції на вакцину, ніж чоловіки. Те, що повідомлення про побічні реакції від жінок надходять частіше, може бути пов’язаним з тим, що їх вакциновано більше. Водночас більший рівень побічних ефектів у жінок також має біологічне пояснення. Естроген може стимулювати імунну відповідь, тоді як тестостерон може пригнічувати її. Крім того, у Х-хромосомі знаходиться багато генів, пов’язаних з імунітетом, Жінки мають дві Х-хромосоми, а чоловіки - лише одну. Ці відмінності можуть допомогти пояснити, чому набагато більше жінок, ніж чоловіків, страждають аутоімунними захворюваннями, що виникають, коли сильна імунна реакція атакує здорові тканини організму.

  • Якщо після вакцинації ви маєте негативні результати аналізів на антитіла до спайкового білка, то це не значить, що у вас є якісь порушення. У кожного тесту на визначення рівня антитіл є особливості. Різні лабораторії можуть застосовувати різні методи дослідження та, відповідно, одиниці вимірювання, тест-системи різної точності та чутливості, різне обладнання. Тобто тест-системи для визначення антитіл наразі не стандартизовані. Тому Національна технічна група експертів з питань імунізації не рекомендує визначати рівень антитіл ні до, ні після вакцинації. Крім того, в кожної людини формується різна гуморальна відповідь (тобто утворення антитіл). В когось більше, в когось менше. Але антитіла є не єдиною ланкою захисту від COVID-19. Крім антитіл існує ще клітинний імунітет, аналізи на який в Україні не роблять,- проінформував Олексій Кулинич. 

Вакцини проти COVID-19, які використовують в Україні, дають захист від коронавірусної хвороби. Вакциновані люди дуже рідко хворіють на коронавірусну хворобу. А якщо таке трапляється, то переносять її набагато легше і з меншою кількістю ускладнень. Тому вакцинуйтесь і  будьте здорові!

 

Департамент культури та інформаційної політики



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь