Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

ДОСЛІДЖЕННЯ ШТАМУ ОМІКРОН: ВІРУС ВРАЖАЄ МОЛОДУ КАТЕГОРІЮ НАСЕЛЕННЯ

Дата: 18.01.2022 11:00
Кількість переглядів: 173

Ранковий брифінг щодо ситуації із захворюваністю на коронавірусну інфекцію провів директор Департаменту охорони здоров’я Олексій Кулинич.

Очільник профільного департаменту традиційно почав зі статистики за вихідні. За останні дві доби в Запорізькій області зафіксовано 28 нових випадків захворювання. Від ускладнень померли 4 жителя регіону. З початку пандемії зареєстровано 183877 лабораторно підтверджених випадків, всього одужало – 177229 осіб, а летальних випадків зафіксовано 5432. 

Олексій Кулинич нагадав, що Запорізька  область   перебуває у “жовтій зоні” карантинних обмежень. Ситуація із захворюваністю на ковід стабільна.  Центри вакцинації працюють у звичному режимі. За вихідні щеплено 2476 осіб. 

Директор Департаменту охорони здоров’я розповів останні дані про новий штам  COVID-19 “Омікрон”.

  • Наразі у світі тривають дослідження та вивчення нового штаму «Омікрон», проте вже є перші дані про вказаний штам. За попередніми результатами наукових досліджень, «Омікрон» частіше призводить до інфікування в домашніх осередках у порівнянні зі штамом «Дельта». Окрім того, новий штам має менший інкубаційний період. У середньому, за даними наукових досліджень, він становить 3 доби.  Також поодинокі дослідження вказують, що відбувається зсув захворюваності на штам «Омікрон» у більш молоду вікову групу. Якщо середній вік осіб, хворих на штам «Дельта», був 38,3 роки, то на «Омікрон» – 30,8 роки.  Також збільшується і ризик повторного зараження – реінфекції. У випадку із «Дельтою» він становив близько 2,5%, для «Омікрону» – у понад 5 разів вище, 13%. Новий штам більш заразний у порівнянні із «Дельтою»,- зазначає Олексій Кулинич.

Офіційні дані вказують на зниження ризику госпіталізацій серед інфікованих цим штамом.  У порівнянні зі штамом «Дельта», випадки захворювання на «Омікрон» мають на 15-20% менший ризик будь-якої госпіталізації та на 41% менший ризик госпіталізації з перебуванням протягом 1 або більше ночей в лікарні. Також наявні дані про те, що ризик надходження у відділення екстреної допомоги чи госпіталізації для «Омікрону» є вполовину меншим, ніж для «Дельти». Проте зазначається, що переважна більшість досліджень були проведені у країнах, де вже високий рівень охоплення щепленнями, а тому до лікарень потрапляє менше людей. 

Олексій Кулинич вкотре наголосив, що правильне використання масок, дотримання дистанції та регулярне миття рук та, звичайно, вакцинація як і раніше залишаються ефективними й простими заходами, щоб вберегтися від інфікування будь-яким штамом. 

 

Департамент культури та інформаційної політики



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь