Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

У Запорізькій області розпочалася планова осіння кампанія з пероральної імунізації диких тварин проти сказу

Дата: 09.11.2021 09:24
Кількість переглядів: 485

У Запорізькій області розпочалася планова осіння кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків АН 2.  

Під час кампанії буде оброблена площа області, за винятком населених пунктів і великих водних просторів та територій, які  підпадають під заборону польотів літаків (зону NOTAM).

При цьому буде застосовуватися вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин "Орісвак" виробництва ТОВ «Укрветпромпостач». 

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині - желеподібна капсула з вакциною проти сказу.  Дані заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в регіоні.

Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не виділяє вакцинний вірус зі слиною.     

Наголошуємо, що приманка є безпечною для людей та тварин,  екології та використовується на території України більше трьох років

Розповсюдження вакцини літаком є найбільш економічним варіантом серед всіх систем розподілу, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Для фіксування точної локалізації розподілу принад використовують прилади з GPS.

Веселівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області звертається до жителів громади з проханням: у разі виявлення приманок не брати їх руками і не переміщувати з місць розкладання.

Довідково:

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей, за якою уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  без лікування завжди закінчується   смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, однак основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

Пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин є одним із ефективних заходів боротьби зі сказом і забезпечує покращення епізоотичної ситуації, що підтверджує досвід країн західної і центральної Європи. З 1985 року під егідою ВООЗ та МЕБ при фінансовій підтримці Європейського союзу розпочалися широкомасштабні кампанії з пероральної імунізації лисиць проти сказу в Європі. Проведення цього заходу стало надзвичайно ефективним і привело до  поліпшення епізоотичної ситуації в країнах Західної та Центральної Європи і переміщення центру епізоотії в Східну Європу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь