Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Горниця у селі Матвіївка

Дата: 17.09.2021 15:19
Кількість переглядів: 680

   
В Матвіївській ЗОШ з 1998 року почала функціонувати «Світлиця» під керівництвом директора школи Шаліної Валентини Миколаївни. Всі речі були зібрані жителями села Матвіївка.

Горницяця в Матвіївській ЗОШ була зроблена з ініціативи директора СБК Брусенської З.М. і велика допомога їй була від вчителя української мови  Маслової Антоніни Вікторівни.

Що таке «Горниця», це найкраща вітальня, куди запрошували на гостину друзів.
 Колекції предметів розповідають про побут селян 19 ст. – першої половини 20 ст. Початок збору датований 1971 роком, але, на жаль точні дані втрачені. Останнє надходження вишитих  і мережаних рушників, скатертини було передано родичами ХустенкоВ.І, Маслової Є.П., Новіцької Л.А .По центру кімнати розміщено портрет жителя Матвіївки Гордеєва Н.(1928 рік)., написаний олівцем. Художник невідомий. Фото жителів Матвіївка    датовані другою половиною 19 ст.
У куточку, покуті, під рушником є старовинні ікони і лампадка. 
Головним атрибутом селянської кімнати була піч - символ вогнища, неперервності роду.  Поблизу  - рогачі, хлібна лопата, коцюба. Далі висить мисник з посудом ( полумисок, тарілка з написом «Дай, Боже, Счастья», ступка, дерев'яні ложки). Запічок – це місце за піччю, де зберігаються дрібні предмети народного вжитку: рубель – 1940р., залізна праска – кінця 19 ст., чавун (чугунок) – кінця 19 ст. Макітри, глеки, дзбан для води передані до школи ще в 70 роках минулого століття.
У кімнаті стоїть металеве ліжко, застелене вишитим простирадлом і прикрашене мережанками. На стіні висить барвистий килим. Поруч дитяча колиска (люлька), в ній пестили маленького Савінкова Ю.Є ( нині директор комунхоза «Аквастар»). Цінний експонат цієї експозиції лялька – 1975року.
Біля вікна стоїть лавка, біля неї коловраток-прядка 1930 р.,  на підлозі лежить домоткана доріжка. Привертають увагу швейна машинка «Зінгер», патефон , радіоприймач «Точка», радіопрогравач, Дерев'яні меблі створені майстрами в  першій половині 20 століття - це письмовий стіл, етажерки, кушетка, скриня. 
Окрасою нашої експозиції є вишиті рушники, серветки, доріжки, наволоки, сорочки. Всі вони передані до школи в різні роки і з різних регіонів України, але переважає в кольорах та візерунках стиль півдня України.  Як декоративна оздоба рушники надають горниці святковості, урочистості. Вражають багатим декором, соковитістю барв, розмаїтістю орнаменту, що мають глибоку символіку. Рушники із голубами, квітами, деревами життя виконували оберегову функцію.
У вишитому одязі, в його орнаменті зазвичай відображено місцеві особливості. Яскраві кольори, фантастичні візерунки-символи, багатство фантазії в роботах майстринь села Матвіївка, відомих і невідомих, – усе це зібрано з метою збереження і популяризації народних традицій. 
Тож просимо завітати вас, до нашого традиційного чаю із самовара, до нашої ошатної горниці. Ласкаво просимо!

Директор Матвіївського СБК

З. М. Брусенська



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь