Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Розвиток системи надання соціальних послуг у Новоуспенівській територіальній громаді

Дата: 28.07.2021 15:29
Кількість переглядів: 367

        Фото без опису

     Основним ресурсом громади є її мешканці. На різних етапах життя будь-хто з мешканців громади може потрапити у складні життєві обставини та потребувати професійної соціальної підтримки для їх подолання. Ці обставини можуть бути зумовлені такими чинниками, як невиліковна хвороба, інвалідність, безробіття, малозабезпеченість, домашнє насильство, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, похилий вік чи шкода, завдана конфліктом, тощо. Тому в нашій територіальній громаді необхідним є розвиток та забезпечення надання соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію їх негативних наслідків, особам/сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, що належить до власних повноважень громади.

        З метою забезпечення соціальної підтримки осіб /сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, захисту їхніх прав комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Новоуспенівської сільської ради  розпочала надавати соціальну послугу «Догляд вдома» громадянам нашої територіальної громади, які проживають у селах Веселе, Таврія, Запоріжжя, Братолюбівка. Враховуючи потреби мешканців громади, рішенням сесії Новоуспенівської сільської ради було введено 2 посади соціального робітника.

     Насьогодні два соціальних робітника Онищенко О.В. та  Китюк Н.В. надають соціальну послугу «Догляд вдома»  11 особам похилого віку з названої території, які частково або повністю втратили здатність до самообслуговування. Протягом робочого дня соціальні робітники надають допомогу у веденні домашнього господарства, зокрема, здійснюють закупівлю та доставку продуктів харчування, ліків та інших товарів, допомогають у приготуванні їжі, у прибиранні житла, в обробітку присадибних ділянок. У разі необхідності можуть надавати допомогу в оформленні документів, внесенні комунальних платежів. Велике значення має надання психологічної допомоги, інформування з питань соціального захисту населення, можлива організація взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб, тощо).

     Розвиток мережі соціальних послуг позитивно впливає на якість життя всіх мешканців громади, підвищуючи соціальне благополуччя і безпеку, захищеність вразливих верств населення.

Для отримання соціальної послуги догляду вдома особі необхідно звернутись із заявою до відділу соціального захисту Новоуспенівської сільської ради або у КУ «Центр надання соціальних послуг», які розташовані за адресою:  с.Новоуспенівка, вул. Шевченка, 19

 

Соціальна послуга догляду вдома надається

  • особам похилого віку,

  • особам з інвалідністю,

  • хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Соціальні послуги можуть надаватися:

  1. за рахунок бюджетних коштів;

  2. з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг;

  3. за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб відповідно до законодавства.

     1) за рахунок бюджетних коштів:

а) незалежно від доходу отримувача соціальних послуг:

особам, які постраждали від торгівлі людьми і отримують соціальну допомогу відповідно до законодавства у сфері протидії торгівлі людьми, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, дітям з інвалідністю, особам з інвалідністю I групи, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям патронатних вихователів, дітям, визначеним пунктом 5 частини шостої статті 13 цього Закону, - всі соціальні послуги;

іншим категоріям осіб - соціальні послуги з інформування, консультування, надання притулку, представництва інтересів, перекладу жестовою мовою, а також соціальні послуги, що надаються екстрено (кризово);

б) отримувачам соціальних послуг, крім зазначених у пункті 1 цієї частини, середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб, - всі соціальні послуги.

2). З установленням диференційованої плати в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, надаються соціальні послуги отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткові мінімуми, але не перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб.

3). За рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб надаються соціальні послуги:

1) отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб;

2) понад обсяги, визначені державним стандартом соціальних послуг.

директор КУ "Центр надання соціальних послуг"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь