Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

ПЕРЕВАГИ ОФІЦІЙНОГО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ТА ПОНЯТТЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

Дата: 06.01.2021 09:00
Кількість переглядів: 241

 

На сьогодні непоодинокими є випадки неофіційного працевлаштування громадян. Проте, чи є це позитивним для  робітника працювати без оформлення трудових відносин?

Для громадян, які вже працюють та тих, які мають намір влаштуватися на роботу, важливо розуміти порядок виплати і розміри заробітної плати та їх вплив на соціальне та пенсійне забезпечення, адже офіційне працевлаштування – це певна гарантія роботодавцем соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника.

Легалізація трудових відносин і заробітної плати є одним з найважливіших питань, вирішення якого має безпосередній вплив на добробут держави і кожного окремого українця. Адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає вагомі кошти з несплачених податків, а громадяни не отримують законних соціальних гарантій.

Головною і основною перевагою легальної зайнятості є набуття страхового стажу, який забезпечує соціальні виплати, а у майбутньому вплине на забезпечену старість.

До переваг офіційного працевлаштування відносяться в першу чергу економічні й соціальні гарантії: заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника не може бути меншою мінімальної – 6000 грн. (ст. 95 КЗпП України);  право на відпустку; право на оплату лікарняного; право на достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці; право на скорочений робочий день, тиждень через шкідливі умови праці; право не працювати у вихідний і святковий день; право не залучатися до понаднормових робіт без бажання працівника; право на допомогу в зв’язку з безробіттям; право на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань; право на захист від незаконного звільнення тощо.

Відповідно до Кодексу законів про працю України, трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, згідно з якою працівник бере на себе зобов’язання виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник зобов`язується виплачувати заробітну плату і забезпечувати умови праці, які є необхідними для виконання роботи та передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Трудовий договір укладається як в усній, так і письмовій формі. Переважною (відповідно до ч. 1 ст. 24 КЗпП) є письмова форма, додержання якої обов’язкове під час організованого набору працівників; під час укладення контракту; у разі якщо працівник наполягає на укладенні трудового договору в письмовій формі; в інших випадках, передбачених законодавством України.

Укладення трудового договору в будь-якій формі оформлюється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу в якому зазначається прізвище, ім’я, по батькові, посада чи робота на яку приймають працівника, з якої дати він приступає до роботи і розмір оплати праці.

Влаштовуючись на роботу працівники зобов’язані надати трудову книжку і паспорт або інший документ, що посвідчує особу. Неповнолітні, яким ще не виповнилось 16 років, замість паспорта надають свідоцтво про народження. Військовослужбовці, звільнені зі Збройних сил України та інших військових та правоохоронних формувань, створених відповідно до законодавства України, подають військовий квиток. Звільнені з місць відбування покарання за вчинення злочину  зобов’язані подати довідку про звільнення.

Трудовий договір, як правило, укладається на невизначений строк (безстроково). Проте, в окремих випадках він може укладатися і на певний строк (встановлений за погодженням сторін) або на час виконання певної роботи. Зокрема, строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений термін з урахуванням характеру наступної роботи або умов їх виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Необґрунтована відмова в прийнятті на роботу заборонена. Обґрунтованою слід вважати відмову у зв’язку з відсутністю вакантних місць, необхідної кваліфікації у працівника, а також у разі прямої заборони чинним законодавством (праця вагітних жінок і неповнолітніх на важких роботах і на роботах зі шкідливими умовами праці тощо).

 

Хотілося б звернутися до осіб, які отримують зарплату в “конверті” , що офіційно вони вважаються непрацюючими. Їм не зараховується страховий стаж, а відповідно: вони не будуть одержувати пенсію по віку; їх можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій; у них немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, права на охорону праці, права на соціальне страхування.

Наголошуємо на тому, що роботодавці, які використовують найману працю, повинні легалізувати трудові відносини відповідно до чинного законодавства та вживати всіх заходів щодо виплати заробітної плати своїм працівникам не нижче рівня законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати та у строки, встановлені чинним законодавством.

Виплата заробітної плати у «конвертах» – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні, так і кожному з нас.

Тому, відділ соціаільного захисту Новоуспенівської сільської ради Веселівського району Запорізькій області закликає до підвищення соціальної свідомості як суб’єктів господарської діяльності, так і самих найманих працівників.

 

Відділ соціального захисту Новоуспенівської сільської ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь