Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Як зняти арешт з нерухомого майна???

Дата: 26.10.2020 14:44
Кількість переглядів: 271

 

 

   Виникають часті  випадки, коли почавши оформлювати спадщину після смерті родичів, дізнаємося, що на майно накладено арешт. З цією проблемою стикаються дуже часто.

    Частими є випадки, коли громадяни під час оформлення спадщини дізнаються, що на їхнє майно накладено арешт. Як правило, такі ситуації виникають під час судового розгляду справи (до прикладу, стягнення коштів банком). Банк звертається із клопотанням до суду про забезпечення позову, і суд без участі сторін та відома боржника накладає арешт на усе його майно. При цьому особа, стосовно якої накладений арешт, навіть не знає про цей факт. Громадяни дізнаються про накладений арешт через кілька років, вже після завершення справи в суді.

     Для зняття арешту з нерухомого майна необхідно звернутися до державного реєстратора для отримання письмового витягу з Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна.

     В Реєстрі міститься інформація про те, коли, хто і на підставі якого документа накладав арешт на майно. Якщо арешт наклав суд, то відповідна ухвала суду була направлена для виконання в органи ДВС по місцю знаходження майна.

     Наступний крок – звернення до органів Державної виконавчої служби для з’ясування підстави обтяження та отримання копії матеріалів виконавчого провадження.

    Після цього в архіві суду слід отримати ухвалу суду про накладення арешту.

    Потім – підготовка та подача до суду, який розглядав справу, заяви про скасування заходів забезпечення позову. До заяви слід додати документи про відсутність між сторонами спору та підтвердження факту накладення арешту. Така заява не оплачується судовим збором та розглядається у п’ятиденний строк.

  Є випадки, коли постанову про арешт майна виносила виконавча служба в рамках виконавчого провадження з примусового виконанню судового рішення про стягнення коштів. У цих випадках, після виконання судового рішення, слід звернутися із заявою про зняття арешту з нерухомого майна на ім’я начальника відповідного відділу ДВС. Варто знати, що виконавча служба зберігає матеріали виконавчого провадження протягом трьох років. Якщо цей термін минув, то потрібно звертатися до суду.

За правовими консультаціями звертайтесь до відділу «Веселівське бюро правової допомоги» за адресою: смт Веселе, вул. Центральна, 202, тел. (06136) 2-12-28, 098-354-0685, ел. пошта: veselivske@legalaid.zp.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь