Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

УРЯД УКРАЇНИ ПРИЄДНУЄТЬСЯ ДО МІЖНАРОДНОЇ ІНІЦІАТИВИ «ПАРТНЕРСТВО БІАРРІЦ» З УТВЕРДЖЕННЯ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ

Дата: 16.06.2020 10:00
Кількість переглядів: 249

Фото без опису

Що таке ґендер? Часто коли говорять про ґендер, насамперед, мають на увазі очікування суспільства по відношенню до чоловіків та жінок, які соціальні ролі вони мають виконувати. Ґендер – це не лише про відмінність за біологічними ознаками між чоловіками та жінками. Ґендерна теорія передбачає зміну соціальної реальності, яка відображає потреби сучасного сьогодення та має мету – забезпечення гендерної рівності.

Принцип ґендерної рівності закріплений в Конституції України. Стаття 3 Конституції закріплює рiвнiсть чоловiкiв та жінок в усіх сферах життя. Окрім даної норми гендерної рiвностi торкаються ст. 21, 24, 51. Частина третя ст. 24 Конституції України безпосередньо присвячена подоланню дискримiнацiї стосовно жінок в Україні та наголошує на тому, що рiвнiсть прав жінок i чоловiкiв забезпечується наданням жінкам рівних із чоловіками можливостей у громадсько-полiтичнiй та культурній дiяльностi, у здобутті освіти та професiйнiй пiдготовцi, у праці та винагороді за неї i так далi.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків та жінок» ґендерна рівність трактується як рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

 

Її основні компоненти:

– рівні права жінок і чоловіків – відсутність обмежень чи привілеїв за ознакою статі;

– рівні можливості жінок і чоловіків – рівні умови для реалізації рівних прав жінок і чоловіків.

 

Міжнародна спільнота постійно здійснює моніторинг стану справ із забезпеченням рівних прав і можливостей. Питання ґендерної рівності включено до низки провідних міжнародних звітів, що свідчить про важливість цінності ґендерної рівності. Так, станом на 2020 рік Україна посідає 59 місце з 153 країн за Індексом із гендерної рівності (Gender Inequality Index).

У міжнародному звіті Рівня свободи у світі (Freedom in the World) за 2020 рік зазначено, що Україна, будучи «частково вільною» країною, стикається з такими проблемами: «Домашнє насильство широко розповсюджене, і реакції поліції на небагатьох жертв, які повідомляють про такі зловживання, є неадекватними. Торгівля жінками всередині країни та за кордоном з метою проституції триває. Жінки – ВПО особливо вразливі до експлуатації для секс-торгівлі та примусової праці».

У Звіті із глобального ґендерного розриву 2020 року ( Global Gender Gap Report 2020), що готується Світовим економічним форумом вимірюється величина ґендерного розриву (gender gap) у чотирьох важливих сферах нерівності між жінками та чоловіками: економічна участь, рівень освіти, сфера здоров’я та політичне представництво. У 2020 році Україна посідає 59 місце із 153 досліджуваних країн.

 

Дані Звіту з глобального ґендерного розриву 2020 для України

Характеристика

Україна

Місце (серед 153 досліджуваних країн)

59

Загальне значення індексу з глобального гендерного розриву (0,00 – нерівність, 1,00 – рівність)

0,721

Економічна участь (місце, значення)

39/ 0,737

Рівень освіти (місце, значення)

26/1,000

Сфера здоров’я (місце, значення)

52/0,978

Політичне представництво (місце, значення)

83/0,171

 

Україна зобов’язалась до виконання ключових міжнародних зобов’язань щодо забезпечення ґендерної рівності. Обравши європейський вектор розвитку, наша держава ратифікувала ряд міжнародних документів, одним із яких було розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року. Резолюція ООН 1325 присвячена саме тим державам, де тривають збройні конфлікти, тому даний документ актуальний для України.

 

В травні 2020 року Кабінет Міністрів схвалив проект листа до Міністерства Європи та закордонних справ Французької Республіки щодо участі Уряду України у міжнародній ініціативі „Партнерство Біарріц” з утвердження ґендерної рівності, започаткованої на Саміті Групи Семи 25 серпня 2019 року у м. Біарріц (Франція).

Позитивний досвід держав, які приєдналися до Партнерства є важливим для України, яка в умовах агресії та окупації своїх територій, не зупиняє зусиль із реалізації принципів і стандартів у сфері прав людини, подолання ґендерно обумовлених дискримінації і насильства, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

 

Відповідно до рекомендацій в рамках Партнерства Уряд України визначає наступні зобов’язання:

- реформування законодавства у сфері соціальних відпусток, пов’язаних із народженням дитини та доглядом за нею;

- розвиток інклюзивного та ґендерно чутливого публічного простору;

- інтеграція ґендерного компоненту в освітній процес;

- забезпечення ефективної реалізації законодавства у сфері протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству;

- зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків.

 

Мета Партнерства – посилення відповідальності країн Групи Семи та консолідація зусиль інших держав щодо досягнення ґендерної рівності. Лідери країн Групи Семи свої наміри зафіксували у Біарріцькій Декларації про ґендерну рівність та розширення прав та можливостей жінок, розробленій Ґендерною радою країн Групи Семи, утвореною у 2018 році за ініціативи Прем’єр-міністра Канади Д. Трюдо та Президента Франції Е. Макрона.

Додатком до Декларації є план дій учасників Групи Семи (Канади, ЄС, Франції, Німеччини, Італії, Японії,  Великої Британії та США) та інших країн, які вже приєднались до Партнерства, зокрема, Австралії, Чілі, Індії, Сенегала, заклик до інших країн щодо дій у подоланні дискримінації щодо жінок та ґендерної рівності та пакет рекомендацій для дій в рамках Партнерства.  Країнам рекомендується взяти зобов’язання насамперед щодо змін у законодавстві для усунення дискримінації та досягнення ґендерної рівності.

 

 

Відділ соціального захисту Новоуспенівської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь