Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

ОФІЦІЙНЕ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ –ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ!

Дата: 25.05.2020 10:00
Кількість переглядів: 180

Фото без опису

 

Незважаючи на роз’яснення в засобах масової інформації та вимоги діючого законодавства, оформлення трудових відносин з найманими працівниками належним чином на сьогодні є серйозною проблемою. Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на соціальні гарантії, встановлені колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та пенсійне забезпечення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Незадекларована праця–оплачувана діяльність (робота) працівника, яка офіційно не оформлена або не повністю оформлена відповідно до чинного законодавства.

Задекларована праця– оплачувана діяльність на основі трудового договору, який забезпечує трудові права та соціальні гарантії.

 

Основна причина виникнення незадекларованої праці– не вміння громадян користуватися правами, закріпленими у Конституції України, недостатній рівень правової освіти, відсутність правосвідомості та поваги до Закону, як у найманих працівників, так і у роботодавців.

Від неналежного оформлення трудових відносин, перш за все, страждає особа, яка погоджується на таку працю. Більшість найманих працівників не розуміють, що відсутність правового регулювання трудових відносин робить громадянина незалежної держави рабом.

 

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення працівника:

- гарантованого розміру заробітної плати;

- права на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

- права на оплату лікарняного;

- права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

- права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці;

- права на допомогу по безробіттю;

- права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

- права на зарахування виробничого стажу, тощо.

 

 

Укладення трудового договору та запис у трудовій книжці дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме:

- в разі затримки в розрахунку по заробітній платі;

- відмові оплати праці за виконану роботу;

- недодержання зобов’язань роботодавця, тощо.

 

Що стосується суспільної небезпеки для громадськості, то всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва та інше. Тіньова зайнятість сприяє поширенню професійних захворювань, аварійності на дорогах, низької якості виконуваної роботи, ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, оскільки неоформлений робітник не проходить обов'язкового медичного обстеження, з ним не проводять інструктажі та навчання з техніки безпеки, охорони праці.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних явищ і натомість - жодного позитивного.

Наприклад, у нашій області, як і в Україні в цілому, є непоодинокі випадки коли з працівниками, які не оформили свої трудові відносини, трапляються нещасні випадки під час виконання трудових обов'язків.

Дія Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» не поширюється на працівників, які виконують роботу без укладання трудового договору.

Тому, якщо із працівником, який працював без оформлення трудових відносин (працював по усній домовленості), трапиться нещасний випадок - він не зможе отримати належні страхові виплати від Фонду соціального страхування від нещасних випадків, які здійснюються у встановленому законодавством порядку, а саме:

- допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

- одноразову допомогу у разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

- щомісячну грошову суму у разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, та ін.

 

Акцентуємо Вашу увагу на тому, що тільки легальні трудові відносини й офіційно задекларовані заробітки здатні забезпечити гідну пенсію на старості років; рекомендуємо не погоджуватися на тіньові умови праці та її оплати задля забезпечення власної соціальної захищеності!

Відділ соціального захисту Новоуспенівської сільської ради

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь