Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

ПОВІДОМНА РЕЄСТРАЦІЯ КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ

Дата: 30.04.2020 09:00
Кількість переглядів: 257

Фото без опису

 

Що таке колективний договір?

Колективний договір - це локальний акт, який укладають роботодавець та профспілковий орган, який регулює трудові і соціально-економічні відносини між працівниками і роботодавцями.  Загальний перелік питань, що підлягають врегулюванню у колективному договорі, визначено статтею 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-ХІІ.

 

Хто укладає?

Колективний договір укладають усі без винятку підприємства - юридичні особи, які винаймають працівників, незалежно від форм власності і господарювання. У новоствореній організації колективний договір укладають у тримісячний строк після реєстрації організації.

 

Який порядок укладання?

Згідно зі статтею 10 Закону № 3356 укладенню колективного договору передують колективні переговори.

Колективний договір укладають роботодавець з однієї сторони і один або кілька профспілкових органів, а у разі відсутності таких органів — представники працівників, обрані і уповноважені трудовим колективом з іншої сторони (ст. 3 Закону № 3356).

Порядок укладення колективних договорів з ініціативи роботодавця:

1. Повідомити профспілку або Раду трудового колективу про бажання розпочати колективні переговори;

2. Створити робочу комісію для колективних переговорів та підготовки проєкту колдоговору;

3. Провести переговори, забезпечити створення протоколу про схвалення проєкту;

- передати проєкт колдоговору трудовому колективу на обговорення, винести проєкт на розгляд загальних зборів (конференції) трудового колективу, за потреби відновити колективні переговори;

- передати схвалений колективом проєкт колдоговору уповноваженим представникам сторін для підписання.

 

Як реєструються колективні договори?

Колективні договори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування (ч. 11 ст. 9 Закону № 3356).

Порядок повідомної реєстрації колективних договорів визначено постановою Кабміну «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів» від 13.02.2013 № 115 (далі - Порядок № 115).

Текст договору оприлюднять на сайті органу реєстрації. Виняток - інформація, доступ до якої обмежили сторони відповідно до закону або за їх рішенням. Примірник колдоговору, поданий на повідомну реєстрацію в паперовій або електронній формі, зберігатиме орган реєстрації до заміни новим.

 

Чи необхідно ознайомити працівників?

Роботодавець зобов’язаний ознайомити усіх працівників, у тому числі - щойно прийнятих, з колективним договором (ч. 9 ст. 9 Закону № 3356).

 

З метою регулювання соціально-трудових відносин підприємствам, установам та організаціям надаються методичні консультації та практичні поради при укладанні договорів.

 

За більш детальною інформацією звертатися до відділу соціального захисту Новоуспенівської сільської ради: с. Новоуспенівка, вул. Шевченка,19 та за телефоном 098-101-39-95.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь