Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Проведемо весняно-польові роботи без травм!

Дата: 06.03.2019 13:30
Кількість переглядів: 260

Зважаючи на те, що лідером серед кількості нещасних випадків зі смертельним наслідком є аграрний сектор економіки і серед значної кількості професій задіяних у технологічних процесах цієї галузі є такі, котрі використовуються у будь-якій галузі економічної діяльності поговоримо про правила безпечної поведінки при виконанні робіт трактористами-машиністами сільськогосподарського виробництва.

При аналізі виробничого травматизму зі смертельним наслідком серед основних груп професій та спеціалістів сільського господарства виявлено, що найбільше травмуються представники саме цієї професії. Травматизм зумовлений, в основному, в наслідок недоліків під час навчання безпечним прийомам праці, несправності машин та обладнання, зниженням рівня дисциплінованості та підготовлення механізаторів за останні роки.

Людство на протязі десятиліть фіксувало причини нещасних випадків і з метою їх попередження, відпрацьовувало правила охорони праці. Кожен пункт таких Правил вписано переломами кісток, кров’ю, смертями, професійними захворюваннями, сімейними трагедіями робітників, для яких не були створені необхідні умови праці.

Для тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва найбільш травмонебезпечне робоче місце це - трактор, який застосовується при виконанні більшої частини технологічних операцій та видів робіт.

Більш детально розглянемо джерело потенційної небезпеки смертельного травмування трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва – це наїзди.

В наслідок недосконалої конструкції коробки переміни передач та забуваючи перевірити положення її важеля і дієвість блокуючого пристрою, що передбачено вимогами інструкції, травмується кожен третій працівник від наїздів трактора на тракториста під час запуску двигуна. Цей чинник є не тільки загрозою для самого тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва, а й для сторонніх людей. Без сумніву, не всі при цьому попадають під колесо трактора. У багатьох випадках частина з них виконує іншу небезпечну дію - наздоганяє трактор і намагається вскочити у кабіну, створюючи нову небезпечну ситуацію.

Враховуючи, що значна кількість тракторів попередніх випусків і сьогодні ще обладнана пусковими двигунами Держпраця забороняє експлуатацію таких тракторів без переобладнання на електростартерний запуск двигуна (з кабіни трактора).

Але, не зважаючи на це, мають місце і подальша експлуатація, що призводить до травмування працівників та є джерелом потенційної небезпеки.

Серед наїздів тракторами ( кожний п’ятий випадок) займають наїзди під час руху і маневрування технікою.

Більшість таких випадків обумовлена присутністю сторонніх осіб, залученням робітників для зчеплення трактора з агрегатованою машиною (заборонено правилами; технічно справні машини повинні агрегатуватись без сторонніх осіб), зменшенням оглядовості ( замінюють розбите скло кабін непрозорими замінниками), неуважністю трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва (наслідки втомлюваності) тощо.

Кожний десятий випадок – це наїзди на відпочиваючих у невідведених місцях.

Більшість таких випадків трапляються влітку, особливо у спекотну погоду. Не маючи де сховатись від сонячних променів робітники чи сторонні особи лягають відпочити у затінку  (під трактором, машиною, причепом, копицею соломи тощо). Трактористи – машиністи сільськогосподарського виробництва, вважаючи, що під машиною нікого немає (не перевіряючи заздалегідь) починають рух. Як наслідок – трагедія!

Відповідно до вимог  Правил на полях, де виконуються механізовані роботи, необхідно виділяти місця для відпочинку з далеко видними їх позначками. А відповідно до інструкції – робітникам забороняється відпочивати у невідведених місцях. Відбувається подвійне порушення: власники підприємств порушують вимоги Правил, не створюючи місць відпочинку, а працівники виконують небезпечні дії, розташовуючись на відпочинок у небезпечних місцях, при цьому джерело потенційної небезпеки не усувається.

Наступним джерелом потенційної небезпеки є дороги та шляхові споруди, які майже ніколи не ремонтуються. Правила вимагають, щоб трактори і тракторні агрегати пересувалися лише за визначеними власником підприємства маршрутами, щоб дороги на цих маршрутах були спрофільовані грейдерами, низинні місця підсипані, урвища, на відстані не менше 2 метрів від краю, позначені спеціальними позначками, щоб трактористи-машиністи сільськогосподарського виробництва  під розписку були ознайомлені з дозволеними маршрутами руху.

Наступним джерелом потенційної небезпеки є дія предметів (деталей), що рухаються та обертаються. В першу чергу це не захищенні карданні передачі. Їх спроможність зачепившись за самий кінчик одягу повністю намотувати його на себе, майже невідома більшості працівників. Випадки з намотуванням карданними валами призводять до найбільш тяжких наслідків. Як правило  - це каліцтво або смерть. До тяжких і смертельних наслідків, як правило, призводить також демонтаж (монтаж)  коліс тракторів, причепів, сільгоспмашин без попереднього видалення повітря з камер перед  демонтажем або перевищенні тиску повітря в них після монтажу. Болти, гайки, стопорні кільця, що скріплюють диски коліс, діють у таких випадках як кулі чи осколки після вибуху.

Багато випадків травмування неогородженими ланцюговими, пасовими передачами, ножами косарок, іншими деталями.

Дослідженнями медичних працівників та науковців доведено, що захворювання периферичної нервової системи та опорно-рухового апарату (вібраційна хвороба), захворювання шлунково-кишкового тракту(гастрити, виразки, опущення шлунку), серцево-судинної системи ( гіпертонія, міокардіострофія), ураження слухового апарату (туговухість), патологія дихальної системи(хронічні бронхіти) трапляються у трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва значно частіше ніж у інших працівників.

Особливе місце серед джерел травмування та потенційної шкоди займають роботи з пестицидами та отрутохімікатами. Навіть найнебезпечніші з них, потрапляючи до організму людини можуть викликати отруєння, алергічні симптоми, захворювання на рак та інші невиліковні хвороби.

Недаремно роботи на тракторах та сільськогосподарських машинах віднесені до робіт з підвищеною небезпекою. На таких роботах заборонено виконання робіт працівників, які не пройшли спеціальне навчання з питань охорони праці.

Розглянемо можливі небезпеки та вимоги безпеки під час підготовки трактора до роботи та переїздах до місця роботи.

1.Травмування осколками деталей, що обертаються під час запуску двигуна:

  • Перевірте відсутність тріщини, налипань, сторонніх предметів тощо на лопатях вентилятора двигуна.

2.Травмування внаслідок раптового рушення трактора під час запуску двигуна.

-  Впевніться в тому, що важелі керування коробкою зміни передач, гідросистемою, валом відбору потужності, важелі керування іншими робочими органами знаходяться у нейтральному чи виключеному положенні, трактор загальмований.

 -  Перевірте справність деталей і цілісність проводів пристрою, що запобігає запуску.

3. Травмування внаслідок раптового відчеплення (падіння) знаряддя:

 - Перевірте герметичність з’єднання, плавність роботи циліндрів гідросистеми, а також надійність механізму навіски шляхом три – п’ятиразового підняття і опускання машини (робочих органів).

- Перевірте величину транспортної усадки навісної машини. Вона не повинна перевищувати 30 мм за 30 хвилин. В разі перевищення – ліквідуйте причину.

4. Травмування під час технологічної наладки агрегатованих знарядь:

 - Перевезіть знаряддя ( машину) на спеціальний бетонований майданчик, встановіть на надійні опори, щоб запобігти випадковому його падінню, загальмуйте трактор і  вимкніть двигун.

 - Ще раз перевірте справність інструменту, надійність зчіпки (зачіпки) машини.

5. Перекидання, наїзди, інші ДТП під час переїзду до місця роботи:

 - Ознайомтесь з дозволеним маршрутом переїзду до місця роботи.

- Визначте небезпечні місця і відповідність габаритів агрегатованого знаряддя існуючим на маршруті перепонам.

 - Переведіть знаряддя у транспортне положення з дотриманням вимог безпеки.

 - Перевірте справність стоп – сигналів, показників поворотів трактора та відповідних пристроїв на агрегатованому знарядді.

Можливі небезпеки та вимоги безпеки під час обробітку ґрунту.

1.Отруєння вихлопними газами, пестицидами, агрохімікатами:

- Перевірте наявність і справність гумових прокладок і замків на бокових щитах капоту двигуна.

- Впевніться у відсутності підтікання палива, мастил і охолоджуючої рідини, а також пропуску випускних газів у з’єднаннях випускних  і всмоктувальних патрубків з блоком двигуна.

- При обробітку ґрунту з одночасним внесенням пестицидів, мінеральних добрив тощо до початку робіт вимагайте додаткового інструктування.

- Перевірте наявність та справність індивідуальних засобів захисту.

2. Перекидання агрегату:

- Переконайтеся, що поле, виділене для обробітку ґрунту, очищене від зайвих предметів. Ями та канави загорнуті.

- Перешкоди, які не можна ліквідувати, відмічені віхами висотою 2 м; біля ярів і крутих схилів, на їх краю, встановлені попереджувальні знаки та відорана контрольна борозна на відстані 10 м, шириною не менше 50 см.

- Ділянки розбиті на загінки.

- При виконанні робіт на схилах і в умовах гористої місцевості двері кабіни трактора з боку вершини схилу відкрийте і закріпіть в такому положенні.

- В кабіні дозволяється знаходиться тільки одному трактористу, щоб при виникненні небезпеки він міг без перешкод залишити її.

3. Травмування внаслідок наїздів:

- Впевніться,що на відведеній для обробітку ділянці,відсутні сторонні особи.

- При виконанні робіт за участю обслуговуючого персоналу перевірте дієвість двосторонньої сигналізації. (Робота тракторів в агрегаті з причіпними машинами, на яких є обслуговуючий персонал, дозволяється лише при наявності надійної двосторонньої сигналізації).

4. Травмування при усуненні несправностей:

- Перевірте наявність  та справність інструменту і пристроїв.

5. Зіткнення:

- Перевірте наявність засобів сигналізації,домовтесь з іншими працюючими про умовні сигнали та порядок виконання технологічних операцій.

6. Падіння:

- Опори (підніжки) та поручні (перила, ручки) повинні бути справними та сухими.

- Перед входом у кабіну очистіть взуття й сходинки від бруду.

7. Загоряння агрегату.

- Перевірте наявність первинних засобів пожежогасіння та їх розміщення  в місцях спеціально передбачених для цих цілей.

- Ознайомтесь із правилами користування ними, забезпечте до них вільний доступ.

Можливі небезпеки та вимоги безпеки під час виконання робіт при сівбі й посадці.

1.Травмування рухомими частинами сівалок:

- Не починайте роботу, не впевнившись в надійності і правильності встановлення всіх захисних огороджень.

- Перевірте інші робочі органи сівалки (саджалки), зверніть увагу на ролики троса маркера, сам трос. Вони повинні бути справні і надійно закріплені.

2. Наїзд на сіяча (сторонніх осіб) під час заправки насінням, обслуговуванні агрегату, маневруванні:

- Перевірте справність двосторонньої  сигналізації.

- Обумовте з усіма учасниками заправки сівалок (водій, вантажник, сіяч тощо) їх обов’язки і порядок виконання робіт. Видаліть із зони робіт сторонніх осіб.

3. Падіння сіяча з сівалки:

- Перевірте технічний стан (відсутність тріщин, інших пошкоджень)  підніжної дошки сівалки запобіжних поручнів та бортиків, їх чистоту, відсутність сторонніх предметів, відсутність розливів рідин (слизькість).

4. Отруєння насіннєвим матеріалом

- Впевніться, що протруєне насіння упаковане відповідно до вимог нормативних актів з охорони праці.

- Відмовтесь від заправки сівалок протруєним насінням, доставленим насипом, або в нещільних мішках.

- Відмовтесь від води, харчових продуктів тощо, привезених разом з таким насінням.

- Перевірте справність спецодягу, одягніть його, прослідкуйте за виконанням цієї вимоги іншими виконавцями.

5. Травмування внаслідок обриву зчіпних пристроїв:

- Періодично перевіряйте надійність зчіпного(навісного)  пристрою, відповідність його технічним вимогам.

Можливі небезпеки та вимоги безпеки під час роботи з пестицидами й агрохімікатами.

  1. Отруєння розприскуваними (розпорошуваними) розчинами (пилом) пестицидів, агрохімікатів під час роботи з машинами й апаратурою для захисту рослин і внесення агрохімікатів.

- Перевірте наявність, справність і комплектність засобів індивідуального захисту, для виконання технологічних робіт, визначених нарядом-допуском: костюм бавовняний з пилонепроникної тканини; рукавиці гумові; окуляри захисні;  чоботи гумові; фартух гумовий.

- Упевніться в герметичності кабіни: скло не має тріщин та затемнень і забезпечує повний огляд робочих органів агрегату; склоочисники легко переміщаються, забезпечуючи повне очищення скла; чохли в місцях проходження важелів та педалей не пошкоджені, на підлозі кабіни постелено гумовий килим; сидіння, замки дверей справні, надійно фіксуються у відкритому й закритому положеннях.

- Огляньте агрегат, звернувши увагу на справність і герметичність посудини, контрольно-вимірювальних приладів, роботу запобіжного клапана та кріплення насоса-дозатора, розподільників, причіпного пристрою, розпилювачів, при необхідності почистіть їх. У штуцерах і ніпелях шлангових, трубопровідних та інших з’єднаннях не повинно бути підтікання робочих розчинів.

- Перевірте герметичність системи та проведіть технологічну наладку машини чистою водою.

- Машини для роботи з пестицидами повинні бути обладнанні бачком ємкістю не менше 5 літрів води для миття рук і обличчя.

- Агрегат для внесення рідкого аміаку у ґрунт  повинен бути обладнаний бачком ємкістю не менше 10 літрів, використання якої для пиття, миття рук і інших цілей не дозволяється.

2. Отруєння (зараження) сторонніх осіб.

- Роботу розпочинайте лише після того, як межі поля, призначеного для обробітку пестицидами, позначені попереджувальними знаками.

3. Електронебезпека:

- Не працюйте у прогонах високовольтної лінії електропередач з обірваними проводами і не наближайтесь до них і опор ближче ніж  на 20 метрів.

- Не торкайтесь до опор високовольтної лінії електропередач.

- Не приймайте самостійних рішень щодо зняття обірваного дроту з машини вручну або за допомогою будь-яких інших предметів.

- Не зупиняйтесь, не ремонтуйте і не обслуговуйте агрегат під лініями електропередач високої напруги.

- не торкайтесь обірваних проводів ЛЕП.

Виконуйте ці правила щоб  ваші матері, дружини та діти дочекалися вас із роботи живими і здоровими.

 

Веселівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області.

Адреса: вул. Пушкіна, 9, смт. Веселе, Запорізької обл., 72202, тел. +38(06136) 2-18-92, 2-10-81.

e-mail: vese.zp@fssu.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь