Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Чи можуть безробітні працювати на виборах?

Дата: 06.03.2019 12:00
Кількість переглядів: 243

З 31.12.2018 в Україні оголошено про початок виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року. Багатьох безробітних громадян, які офіційно перебувають на обліку в службі зайнятості, турбує питання чи дозволяє їм законодавство працювати під час підготовки і проведення виборів.  Тож, надаємо наступні роз’яснення з цього питання.

Відповідно до частини шостої статті 40 Закону України «Про вибори Президента України» (далі – Закон) праця, пов’язана з організацією підготовки і проведення виборів Президента України, осіб, визнаних в установленому законом порядку безробітними, у складі окружних, дільничних виборчих комісій чи як спеціалістів, експертів та технічних працівників, зазначених у частині третій статті 25 та частині двадцятій статті 28 цього Закону, не є підставою для зняття цих осіб з обліку в державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу, або для припинення виплати їм допомоги по безробіттю та інших видів соціальної допомоги.

Питання оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України врегульовано постановою Центральної виборчої комісії від 08.04.2014 № 226 «Про Порядок оплати праці членів окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України» (далі-Порядок)

Пунктом 2.2 Порядку визначено, що між членами виборчої комісії та окружною виборчою комісією на період виконання повноважень укладається цивільно-правовий договір за формою згідно з додатком 2 до Порядку. Крім того, зареєстрований безробітний може залучатися до роботи у виборчій комісії в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів. В цьому випадку, відповідно до розділу 3 Порядку, цивільно-правовий договір не укладається, а факт залучення особи до виборчого процесу підтверджуються довідкою за формою згідно з додатком 3 та табелем робочого часу.

Пунктом 1.7 Порядку передбачено, що членам виборчих комісій протягом усього періоду повноважень виборчої комісії на їх вимогу видається довідка про виконання обов’язків члена виборчої комісії з виборів Президента України для подання до органів державної служби зайнятості за формою згідно з додатком 3 до Порядку. Перелік підстав припинення реєстрації особи як безробітної визначено пунктом 30 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 792 (далі – Порядок № 792).

Водночас зазначаємо, що відповідно до статті 12 Закону суб’єктами виборчого процесу є офіційні спостерігачі – суб’єкта виборчого процесу, від кандидата на пост Президента України, від громадської організації, які зареєстровані у порядку встановленому Законом. Частиною сьомою статті 23 та частиною десятою статті 24 Закону визначено, що до складу окружних та дільничних виборчих комісій не можуть входити офіційні спостерігачі.

Враховуючи зазначене, якщо зареєстрований безробітний є офіційним спостерігачем, що підтверджується посвідченням, виданим окружною виборчою комісією відповідно до частини восьмої статті 69 Закону та враховуючи вищезазначене, на нього не поширюються дія частини шостої статті 40 Закону.

Телефон для довідок: відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи 233-11-47


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь