Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Сеник Іван - Новоуспенівський сільський голова відзначив подяками воїнів - афганців на районних заходах присвячених 30 - й річниці закінчення бойових дій в Афганістані

Дата: 18.02.2019 12:41
Кількість переглядів: 358

                                Фото без опису

На календарі 15 лютого. Для сучасного покоління нічим не примітний звичайний зимовий день. Але є чоловіки, для яких в цей день зупиняється годинник сучасності і вони повертаються у такі вже далекі1979-1989 роки – роки їхньої молодості… випробувань… мужності і втрат… Це ціле покоління, для яких 15 лютого 1989 року – дата виводу радянських військ з Афганістану і закінчення ще однієї трагічної сторінки нашого народу.

З України через афганську війну (1979-1989) пройшли 160 тис. осіб. Не повернулося з війни 3360. Із них: загинуло 3280, пропало безвісті 80, поранено понад 8 тис, стали  інвалідами 3560 осіб. Після війни померло від ран, захворювань більше, ніж загинуло. Кількість інвалідів збільшилось вдвічі.

Серед жителів Новоуспенівської громади налічується п'ятнадцять чоловіків, яких ми називаємо «афганцями». Звичайні, нічим не примітні мешканці наших сіл, у душі і серці яких пекучим полум’ям ще й досі горить біль пережитого …. Біль Афганістану. Кожен з них вісімнадцятирічним юнаком потрапив у гирло війни, кожен виконував свій інтернаціональний обов’язок на чужій землі.

Крізь десятиліття з пожовклих фотографій дивляться безвусі усміхнені хлопчаки і навіть не віриться, що на світлинах  справжні бійці, які у свої неповні двадцять  знають страх першого бою, відчай втрат і значення справжньої чоловічої дружби. Саме в Афганістані їм довелося за два роки пізнати цінність життя і «мирного неба головою»….

… Минуло тридцять років. Сьогодні до пам’ятника воїнам-афганцям у селищі Веселому неквапливо йдуть п’ятдесятирічні чоловіки: Савенков Юрій, Дячук Борис, Данилов Ігор, Онищенко Сергій, Кобиляцький Микола, Мисан Сергій, Полтавець Степан, Собко Віктор, Мельник Володимир, Адамяк Леонід, Шилик Олексій, Притуляк Сергій, Паламарчук Віктор. У руках червоні гвоздики, як символ мужності і відваги, пам’яті про загиблих побратимів, які навіки залишилися у далекій юності. Хвилина мовчання біля пам’ятника Воїнам-афганцям. У скорботі схилили голови і поклали квіти до підніжжя меморіалу. 

А потім у Будинку культури селища Веселе відбувся святковий концерт групи «Время выбрало нас», під час якого сільський голова Новоуспенівської сільської ради Сеник І.Б. поздоровив усіх воїнів-інтернаціоналістів із знаменною датою. Подяками сільського голови було відзначено воїнів - афганців Новоуспенівської громади: Данилова Ігоря Костянтиновича, Кобиляцького Миколу Івановича, Собко Віктора Яковича, Притуляк Сергія Михайловича, Савінкова Юрія Євгеновича.

Зі святом Вас, дорогі «афганці»! Прийміть найкращі побажання у зв’язку з  30 річницею закінчення бойових дій в Афганістані. Хай Бог Вам дає життєві сили, здоров’я та терпіння. Щастя, здоров’я, успіхів у всіх ваших справах! Хай ваші дружні ряди ще довго залишаються стрункими і не рідіють! Ми низько схиляємо голови перед Вами!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь