Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Мелітопольське управління фіскальної служби у Запорізькій області інформує

Дата: 11.02.2019 09:10
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

Новації 2019 року: оподаткування податком на доходи фізичних осіб
Законом  України "Про внесення змін доПодаткового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодопокращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів"від 23.11.2018 №2628-VIII внесені зміни, які застосовуються з 01.01.2019 року,зокрема, щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб, а саме:

1. Не включаютьсядо розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сумастипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), якавиплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів,ординатору, аспіранту або ад'юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абз. 1п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу (п.п. 165.1.26 ст. 165 ПКУ).

Отже, з 01.01.2019 року не оподатковуютьсяподатком на доходи фізичних осіб стипендії, які у поточному році не перевищують 2690 грн. на місяць, незалежно від джерела виплати.

Нагадаємо, що до 01.01.2019 така пільга була передбачена тільки длястипендій, які виплачуються з бюджету і розмір такої стипендії не мав перевищувати 2470 грн.

2. Не включаються дорозрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума,отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидентаабо страховика-нерезидента, іншого ніж довгострокове страхування життя танедержавне пенсійне забезпечення, придотриманні певних умов (п.п. 165.1.27 ст. 165 ПКУ).

Отже, з 01.01.2019 року, при дотриманні певних умов, не оподатковуються суми страхової виплати, виплаченої страховиком-нерезидентом.

3. Не включаютьсядо розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартістьдарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - участині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахункуна місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за виняткомгрошових виплат у будь-якій сумі (п.п. 165.1.39 ст. 165 ПКУ).

Отже, з 01.01.2019 року оподатковуєтьсяподатком на доходи фізичних осіб  лише тачастина вартості подарунка, що перевищує 25% мінімальної зарплати (у 2019 році- 1043,25 грн на місяць).

Нагадаємо, що до 01.01.2019, якщо вартістьдарунків перевищувала  вказаний розмір,то вся їх вартість оподатковувалася податком на доходи фізичних осіб івійськовим збором.

4. Розширено перелік витрат,дозволених длявключення доподаткової знижки.

Так,до податкової знижки включається сумакоштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла, фактично сплаченихплатником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи. Розмір такої знижки не можеперевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальноїзаробітної плати, установленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2019 році - 125190грн.) (п..п. 166.3.9 ст. 166 ПКУ).

ЗакономУкраїни від 03.07.2018 № 2477-VIII (набрав чинності 28.07.2018) визначено, щодо витрат, дозволених до включення до податкової знижки включаються сумакоштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної,позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищоїосвіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платникаподатку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 п.166.3 ст. 166 ПКУ) .

Отжегромадяни, які сплачують за освітні послуги, що надаються вітчизнянимидошкільними, шкільними та позашкільними закладами освіти, маютьправо на податкову знижку.

До змін, право на користанняподатковою знижкою надавалося лише за послуги, сплачені накористь вітчизняних вищих тапрофесійно-технічних навчальних закладів для здобуття середньо-професійної або вищоїосвіти.

5.Законом України від 10.07.2018 №2497-VІІІ (набрав чинності 15.08.2018)  визначено, що при отриманні сум винагород таінших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умовцивільно-правового договору від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертоїгрупи, їх отримувач зобов'язаний включити суми таких доходів до річноїподаткової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них установленіцим Кодексом податки та збори (п.п. 164.2.2 ст. 164 ПКУ).

Тобто,зобов'язані подати податкову декларацію громадяни, що отримували винагороди зацивільно-правовими договорами від фізичних осіб - платників єдиного податкучетвертої групи (оскільки такі виплати отримуються не від  податкових агентів).

 

Строк подання податкової декларації і сплати зобов’язання

Якщо останнійдень строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковийдень, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, щонастає за вихідним або святковим днем.

Разом з тим,термін сплати податків і зборів, у такому випадку, не переноситься.

Тобто, платникподатків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання,зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, щонастають за останнім днем відповідного граничного строку подання податковоїдекларації.

При цьомуплатник не повинен враховувати перенесення термінів подання звітності у зв’язкуз вихідними чи святковими днями.

Зазначенанорма передбачена п. 49.20 ст. 49, п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу.

 

Мільярд гривень запорізькі землекористувачі спрямували до місцевих бюджетів

Річні надходження плати за землю у Запорізькомурегіоні склали 1 мільярд 89 мільйонів гривень. Як повідомив в. о. начальника Головногоуправління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, землекористувачі сплатилина 20 мільйонів більше, ніж у 2017 році.

Керівник фіскальної служби регіону зазначив, щовід суб'єктів господарювання-юридичних осіб надійшло 866,5 мільйона гривень, громадяни-власникита орендарі земельних ділянок поповнили бюджети на 223 мільйони.

Найбільші суми плати за землю отримав міськийбюджет Запоріжжя – 450,7 мільйонів або 41 відсоток від загальних надходжень. Закористування землями м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського іВеликобілозерського районів сплачено 140 мільйонів, м. Бердянськ, Бердянськогота Приморського районів – 100 мільйонів, м. Мелітополь, Мелітопольського таВеселівського районів – 90 мільйонів, Якимівського та Приазовського районів –70 мільйонів, Василівського та Михайлівського районів – 57 мільйонів,Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського – 52,4 мільйона.

Плата за землю – це третій за обсягами платіж,який формує місцеві бюджети. Усього в Запорізькій області зареєстровано 9165юридичних та 297 тисяч фізичних осіб платників земельного податку та орендноїплати.

 

Валерій Манько: "У минуломуроці фіскальна служба регіону надала платникам понад 260 тисяч сервісних послуг"

Фахівці фіскальної служби Запорізької області у2018 році надали запорізьким платникам податків 261,4 тисячі адміністративнихпослуг. Як підкреслив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькійобласті Валерій Манько, це на 18,5 тисячі більше, ніж у 2017 році.

Переважну частину послуг представники бізнесу тагромадяни отримали у Центрах обслуговування – 251 тисячу, що майже на 18 тисячперевищує кількість попереднього року.

Керівник фіскальної служби регіону зазначив, щопоряд із зростанням показників електронних сервісних послуг платники податківпродовжують звертатися до органів ДФС за місцем здійснення діяльності абореєстрації.

Зокрема, суб'єкти господарювання та громадянивідвідують інспекції для подання декларацій про доходи, з метою отриманнякартки платника податків, внесення до паспорта даних про реєстраційний номероблікової картки, реєстрації платника єдиного податку, включення організацій доРеєстру неприбуткових, а також для реєстрації книг обліку, реєстраторіврозрахункових операцій тощо.

Нагадаємо, у м. Запоріжжя та районах областіпрацюють 12 Центрів обслуговування платників. З їхнім переліком, територіямиобслуговування та видами сервісів, що надаються, можна ознайомитися на сайтіГоловного управління ДФС у Запорізькій області за посиланнями:

http://zp.sfs.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/teritorialni-organi/,

http://zp.sfs.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь