Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Мелітопольське управління фіскальної служби у Запорізькій області інформує

Дата: 16.01.2019 11:29
Кількість переглядів: 224

Фото без опису

Важливо для сільгоспвиробників!

З 2019 року нерухомість, передана сільгоспвиробниками в оренду,оподатковується податком на нерухомість

Законом України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII «Провнесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актівУкраїни щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків ізборів» змінено норму щодо застосування пільги з податку на нерухоме майно,відмінне від земельної ділянки сільгоспвиробниками.

Закон №2628 набирає чинності з 1 січня 2019 року, завинятком окремих положень.

Так, з 01.01.2019 року не є об’єктомоподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки будівлі,споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб),віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення,лісівництва та рибного господарства" (код 1271) Державного класифікаторабудівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг,позичку  (п.п. 266.2.2 «ж»Податкового кодексу).

Нагадаємо, що до змін (до 01.01.2019) податком нанерухомість не оподатковувались будь-які будівлі, споруди сільськогосподарськихтоваровиробників, призначені для використання безпосередньо усільськогосподарській діяльності.

 

За яких умов громадяни зобов’язаніподати декларацію у разі отримання спадщини

З початку 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів,одержаних протягом 2018 року.

Громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходирозподіляються на дві категорії:

- особи, які зобов’язані подати річну декларацію,

- особи, які мають право подати декларацію.

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від  ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємцята резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осібоподатковуються:

- об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'їспадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

- вартість власності у вигляді об’єктів рухомого танерухомого майна, готівки або коштів,  щоуспадковуються особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти абодитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності у виглядіоб’єктів рухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

- грошові заощадження, поміщені до 02.01.92р. в установиОщадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на територіїУкраїни, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільовоїбезпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшноїпозики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадногобанку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установиОщадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 - 1994 років,погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єктаспадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавцяпершого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єктаспадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, табудь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом відспадкодавця-резидента.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти,майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню,зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали успадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходифізичних осіб,

Обов’язок платника податку щодо подання податковоїдекларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такийплатник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, якіоподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податоквідповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Отже, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини(подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язанівключати вартість такої спадщини (подарунку) до складу загального річногооподатковуваного доходу.

Такі фізичні особи можуть не подавати річну податковудекларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підставдля подання декларації.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковуєтьсяза ставками 5% та 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загальногорічного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідкамизвітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб тавійськовий збір з таких доходів.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подаєтьсяза формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 N 859 (у редакції від  06.06.2017 N 556) до 1 травня 2018 року.

Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164; п.174.2,  п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст.179 Податкового кодексу. 

Найманий працівник є пенсіонером за віком. Як нараховувати єдинийсоціальний внесок?

Платниками єдиного внеску є, зокрема, роботодавці: підприємства, установита організації, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудовогодоговору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи зацивільно-правовими договорами; фізичні особи - підприємці, які використовуютьпрацю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах,передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором.  

Єдиний внесок нараховується роботодавцями на суму нарахованої кожнійзастрахованій особі заробітної плати за видами виплат.

До зазначених виплатзастосовується ставка 22 %.

Отже, пільг щодонарахування єдиного внеску на заробітну плату пенсіонерів, які є найманимипрацівниками, не передбачено.

Зазначена норма передбачена п. 1 частина першої ст. 4, п.1 частина першої ст. 7 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір таоблік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь