Новоуспенівська громада

Запорізька область, Мелітопольський район

Грошей на зарплату вчителям не вистачає. Мінфін знайшов рішення.

Дата: 01.10.2018 08:33
Кількість переглядів: 303

Грошей на зарплату вчителям не вистачає. Мінфін знайшов рішення.
 
Мінфін проаналізував критичну ситуацію з виплатою заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти. Однією з причин такого стану, на думку фахівців  Міністерства, є наявність малокомплектних шкіл та неефективна і неоптимальна мережа закладів загальної середньої освіти, зокрема надлишкове утримання понад 5 тис. класів. Як наслідок, це призводить до здорожчання вартості навчання одного учня.
Мінфін написав лист Асоціації міст України. У листі подається перелік українських громад, у яких найвища вартість навчання 1 учня. Також в ньому містяться рекомендації місцевим органам влади щодо вирішення ситуації з дефіцитом коштів у бюджетах громад   та заходи з попередження виникнення такої заборгованості у наступному бюджетному періоді.
Мінфін констатує, що збільшення в цьому році видатків для бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об`єднаних територіальних громад має здійснюватись  за рахунок зменшення видатків, у першу чергу, саме  обласного бюджету, а не  бюджетів громад, де сформована оптимальна мережа закладів освіти. З таким підходом згодні незалежні аналітики:
 
- Асоціація Міст України ще 7 червня 2018 року під час розширеної наради під головуванням Першого віце-прем`єр-міністра України С. Кубіва аргументувала необхідність перерозподілу містам та ОТГ коштів із залишків освітньої субвенції саме з обласних бюджетів. Тому ми не схвалили перерозподіл коштів освітньої субвенції, що був проведений 5 вересня 2018 року, у частині перерозподілу коштів Чернігівської області, який фактично було проведено за кошти бюджетів об`єднаних територіальних громад. Цього АМУ не погоджувала. По суті, постраждали громади, які забезпечили функціонування оптимальної мережі закладів освіти. Сподіваємось, що позиція Мінфіну буде врахована ОДА і найближчим часом ситуація з виплатою заробітних плат педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти у містах та ОТГ стабілізується, ? зауважила аналітик Аналітичного центру АМУ Людмила Мозгова.
 
 Обсяг освітньої субвенції із Держбюджету для установ освіти Запорізькій області складає 2 515,8 млн. грн. і забезпечує потреби громад на 75%.,тобто область у поточному році недоотримала лише на   заробітну плату педагогічного персоналу  понад 600,0 млн.грн..
Олександра Оляніна, консультант з бюджетних питань Запорізького РВ АМУ коментує ситуацію:
 
  • Я хочу нагадати, що усі видатки, пов’язані з утриманням шкіл, дитячих  дошкільних установ, позашкільну освіту,  держава зовсім не фінансує, переклавши це на місцеві бюджети. Міністерство фінансів України вважає, що основною причиною нестачі коштів на освіту є неефективна мережа шкіл, низька наповнюваність класів. З цим можливо погодитись, але тільки частково. Аналіз свідчить , що причина в іншому. Формула, на підставі якою розподіляються кошти на освіту, не враховує цілий ряд показників, які впливають на формування обсягу фінансування навчальних закладів:
  1. показник поділу класів на групи;
  2. контингент учнів станом на 05 вересня, що передує плановому бюджетному року;
  3. показник кількості педагогічних працівників інклюзивно-ресурсних центрів;
  4. показник кількості працівників, що віднесені до педагогічних (керівник закладу, його заступник, практичний психолог, соціальний педагог, вихователі груп подовженого дня, тощо.). Та і той обсяг фінансового ресурсу, який розподіляється навіть за невдалою формулою не відповідає реальній потребі на освіту.
 
Для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам навчальних закладів   органи місцевого самоврядування спрямували на освіту власні кошти місцевих бюджетів- вільні залишки на початок року,  кошти від перевиконання бюджетів. Тобто,  замість того щоб виконувати роботи, пов’язані з благоустрієм населених пунктів, ремонтом  доріг, проведенням робіт з підготовки до зими, тощо, ОМС вимушені фінансувати державні зобов’язання. Нажаль усі ці проблеми поки ще  у проекті бюджету на 2019 рік залишились. Залишається тільки надія, що центральні органи влади прислухаються до пропозицій  органів місцевого самоврядування,  і в матеріалах до другого читання   проекту Державного бюджету на 2019 рік ці недоліки будуть враховані.
 
Асоціація міст України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь